Άμεση απόσυρση ροδάκινων και διανομή τους σε ευπαθείς ομάδες

Άμεση απόσυρση ροδάκινων και διανομή τους σε ευπαθείς ομάδες

Στην άμεση απόσυρση ροδάκινων και στη διανομή τους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Καρασμάνης, μετά από σύσκεψη που είχε με τους ροδακινοπαραγωγούς και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος. Η δωρεάν διάθεση αφορά σε πρώτη φάση την ποσότητα 10.000 τόνων.

Το υπουργείο είχε ζητήσει νωρίτερα την καταγραφή της συνολικής ποσότητας ροδάκινων που παραμένει αδιάθετη, η οποία σύμφωνα με τους παραγωγούς αγγίζει τους 55.000 τόνους. Η τιμή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή είναι 27 λεπτά το κιλό δια μέσου των ομάδων παραγωγών, και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, σημείωσε σχετικά ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί με εναλλακτικούς τρόπους για απόσυρση έως 40.000 τόνους ροδάκινα.

Την ίδια ώρα, πρόταση του προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστου Γιαννακάκη αναφέρει ότι αν στη δωρεάν διανομή συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου) τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικότερα. «Προτείναμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεταφέρει στην Κομισιόν αυτήν την πρόταση, καθώς απαιτείται η έγκριση της. Μια πρόταση που έχει υποβληθεί κι από την ευρωπαϊκή οργάνωση παραγωγών ροδάκινου AREFLH», είπε χαρακτηριστικά.


Σχόλια