Άφαντος ο Σνόουντεν

Άφαντος παραμένει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.

Τα ίχνη του έχουν χαθεί, ενώ δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι άνευ προηγουμένου προκειμένου να βρεθεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Αμερικανός δεν έφτασε χθες στην Κούβα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, κάτι που επιβεβαίωσαν οι δημοσιογράφοι που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο της Αβάνας, περιμένοντας να προσγειωθεί η πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.

Πάντως, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Σνόουντεν στην εφημερίδα South China Morning Post, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, αλλά δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει ότι είχε προσληφθεί από την ιδιωτική εταιρεία Βooz Allen Hamilton με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τις δραστηριότητες της NSA.

Ο Σνόουντεν εργαζόταν στην εταιρεία αυτή στη Χαβάη απ’ όπου αναχώρησε στις 20 Μαΐου για το Χονγκ Κονγκ.

«Τα καθήκοντά μου στην εταιρεία αυτή μου επέτρεπαν την πρόσβαση σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σε οτιδήποτε άλλο παρακολουθούσε η NSA σ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό δέχθηκα τη θέση αυτή», τονίζει ο Σνόουντεν

Η εταιρεία αυτή απέλυσε τον Σνόουντεν μετά τις διαρροές στον Τύπο. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ρααέλ Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή το αίτημα του Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.
 

Δεν έφτασε ποτέ στην Κούβα

Ο Σνόουντεν επρόκειτο να μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν ταξίδεψε με την πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot που προσγειώθηκε χθες στην Αβάνα.

Ρώσοι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Αβάνας δήλωσαν ότι κανείς δεν είδε τον Σνόουντεν και ότι δεν είχαν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας.

Όταν έκανε την εμφάνισή του ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν. Εκείνος έβγαλε τότε τη δική του φωτογραφική μηχανή, τράβηξε φωτογραφία τους φωτογράφους και είπε: «Όχι, δεν υπάρχει κανένας Σνόουντεν», ενώ μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους δήλωσαν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν σ’ αυτό αμέσως μετά την απογείωσή του ότι ο Σνόουντεν δεν είναι επιβάτης της πτήσης αυτής.

 


Σχόλια