«Άχρηστο λευκό ελέφαντα», χαρακτηρίζει η Citi την ΕΡΤ

Τη στροφή 180 μοιρών υπέρ της ασφαλούς προοπτικής της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει η Citi αποκαλώντας την ΕΡΤ “πολυδάπανο και άχρηστο περιουσιακό στοιχείο” που δεν μπορεί να ξεφορτωθεί το ελληνικό Δημόσιο. Χρησιμοποιεί επί λέξει την αγγλική έκφραση “wasteful white elephant” για την κρατική επιχείρηση που απασχολεί 2.500 υπάλληλους έναντι μόλις 800 του BBC.

Εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην αγορά των ομολόγων είναι μόνο το ξεκίνημα μιας θετικής πορείας και  βλέπει τις τρέχουσες τιμές των ομολόγων σαν επενδυτική ευκαιρία που αποκτά θετική τάση στην αγορά. Αναφέρεται σε μέσες τιμές ομολόγων 46 – 47 (strip).

Όπως είναι γνωστό, η Citi ήταν μέχρι πρότινος ο κύριος επικριτής του ελληνικού προγράμματος, επιμένοντας διαμέσου του κορυφαίου οικονομολόγου της William Buiter ότι η Ελλάδα θα πέσει σε ύφεση 11% το 2014 και θα φύγει από το ευρώ. Η στάση αυτή όμως άλλαξε, αποδεικνύοντας τη μεταβολή εκτίμησης των ξένων κεφαλαίων και δη απαιτητικών, όπως αυτών της Citi προς το θετικό για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει, μάλιστα, η έκθεση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα μετά τη Fitch σε Β, όσον αφορά στα κρατικά ομόλογα.

Για την ΕΡΤ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της, το κόστος αναδιάρθρωσης αυτής και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, όπου και εκεί αναμένει να γίνουν περικοπές, θα παρουσιαστεί στη Βουλή τις επόμενες μια με δύο εβδομάδες. Το ιδανικό, μάλιστα, όπως αναφέρει, είναι αυτό να γίνει πριν τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ. Εάν “περάσει” το σχετικό νομοσχέδιο, η θέση του Σαμαρά θα ισχυροποιηθεί, απέναντι τόσο στην Τρόικα, όσο και στους κυβερνητικούς του ετέρους.

Ενώ υπάρχει πάντα η περίπτωση να πρόκειται για λάθος πολιτικό υπολογισμό από πλευράς Αντώνη Σαμαρά, ο οίκος πιστεύει ότι είναι πολύ απίθανο τα μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης να αφαιρέσουν τη στήριξή τους στην τρικομματική για το θέμα της ΕΡΤ (πόσο μάλλον όταν ήταν ο ίδιος ο Βενιζέλος που είχε προτείνει την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, αν και με κάποιες διαφορές στη στρατηγική της εκτέλεσης). Εξάλλου, σημειώνει η Citi, το ΠΑΣΟΚ έχει δει τα ποσοστά του να βυθίζονται από τις τελευταίες εκλογές και ίσως χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ για να πάρει το 3% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή, αν γίνουν νέες εκλογές.

Από πολιτικής άποψης, ο ελληνικός Τύπος αναφέρει ότι υπάρχει γενική υποστήριξη στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για τον απότομο τρόπο που συνέβη αυτό (με τις γνωστές “μαύρες οθόνες”), αλλά και για τη συμπάθεια της κοινής γνώμης προς τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα, η Citi αναμένει από πλευράς κυβέρνησης το νέο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, για το οποίο σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την ΕΕ για περισσότερη ευελιξία, ώστε να βοηθηθεί η ελληνική πλευρά να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την πώληση.

Πηγή:newmoney


Σχόλια