Έγινε η Μονή Εσφιγμένου… ροντέο!

Ένταση επικράτησε σήμερα το πρωί στη Μονή Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Ορους μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στο κονάκι, όταν μοναχοί της Νέας Αδελφότητας που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ζήτησαν να εισέλθουν στη Μονή, όπου βρίσκονται οι μοναχοί της Παλαιάς Αδελφότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά ένας μοναχός!

Όπως δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, «το πρωί έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί μια αναγκαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπουν την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση αυτή, συνοδευόμενος από ομάδα πολιτών, δέχτηκε επίθεση από το αντιπροσωπείο από ομάδα μοναχών της Μονής Εσφιγμένου που του πέταξαν εκρηκτικά». Μετά το περιστατικό αυτό η κατάσταση εκτονώθηκε. «Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο» πρόσθεσε ο κ. Κασμίρογλου.

Στο μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αστυνομικές Αρχές ενώ ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής, η Αστυνομία και Δικαστικές Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως κάτι για το περιστατικό.

Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, Ηρακλής Μωραϊτης, ανέφερε ότι «το πρωί οκτώ άτομα ήρθαν στις Καρυές μέσω θαλάσσης και έφτασαν στο κονάκι μας. Ήρθαν για να σπάσουν την πόρτα από το κονάκι, να μας βγάλουν έξω και να μας πάρουν το αντιπροσωπείο. Στην περιοχή βρέθηκε και μικρή αστυνομική δύναμη».

«Οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου που βρίσκονταν μέσα στο κονάκι και είναι σε θέση άμυνας για να το υπερασπιστούν, πέταξαν κάποια αντικείμενα από μέσα προς τα έξω. Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα από τη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε η αστυνομία να δώσει μια πολιτική λύση ειρήνης και ηρεμίας, αλλιώς θα έχουμε γεγονότα που θα αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μονής αναφέρει ότι η εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και διευκρινίζει ότι υλοποιείται για να γίνουν έργα συντήρησης και να δικαιολογηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Κάνει λόγο,τέλος, για προσπάθεια απόσπασης των περιουσιακών στοιχείων της Μονής.

ΑΝΕΛ: Οι συνέπειες βαραίνουν την κυβέρνηση

Στα επεισόδια της Μονής Εσφιγμένου αναφέρθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους, Βασίλη Καπερνάρου. «Ουδέποτε σε εκτέλεση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ιδιωτικής διαφοράς δεν παραστάθηκαν τα ΜΑΤ, μπουλντόζες και εισαγγελείς. Αυτά συμβαίνουν σήμερα, μόνον εναντίον της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος. Όμως, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η πολιτική απόφαση αυτή, στηρίζεται σε λόγους που αφορούν οικονομικά συμφέροντα και μόνον. Οι συνέπειες από αυτή την εκτέλεση σκοπιμοτήτων εις βάρος των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου βαρύνουν, αποκλειστικά, την κυβέρνηση και τον κ. Δένδια», τόνισε ο κ.Καπερνάρος.


Σχόλια