Ένταλμα σύλληψης κατά του δικηγόρου των οικογενειών των ναυτών του «Κουρσκ»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δίωξης που ασκήθηκε το 2007 εναντίον του δικηγόρου για διαρροή κρατικών μυστικών, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου για παρακολουθήσεις από την FSB (ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας) σε μια άλλη υπόθεση.

Στον Κουζνετσόφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία αμέσως μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του, χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, τονίζει η ρωσική εφημερίδα.

Ο δικηγόρος του Κουζνετσόφ Ρόμπερτ Ζινόβιεφ δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Koμερσάντ ότι ο πελάτης του συνδέει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του με τη συμμετοχή του στην κατάρτιση στις ΗΠΑ της «λίστας Μαγκνίτσκι» και με τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με το ναυάγιο του Κουρσκ, στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 108 άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο ένα κατάλογο με τα ονόματα ρώσων αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος και οι οποίοι κινδυνεύουν με κυρώσεις για τη φερόμενη εμπλοκή τους στο θάνατο στη φυλακή το 2009 του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, νομικού συμβούλου ενός δυτικού επενδυτικού ταμείου.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Κουζνετσόφ αναβίωσε πρόσφατα τη διαμάχη σχετικά με το ναυάγιο του Κουρσκ, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση αυτή.

Το ρωσικό αυτό υποβρύχιο βυθίστηκε ύστερα από την έκρηξη τορπίλης στη διάρκεια ασκήσεων στη θάλασσα Μπάρεντς, στις 12 Αυγούστου του 2000 και πολλά μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καθυστέρησης στην άφιξη βοήθειας.

Ο Πούτιν, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει την εξουσία, δεν είχε διακόψει τις διακοπές του ενώ καθυστέρησε πολύ να δεχθεί ξένη βοήθεια.

 

πηγή: ΑΜΠΕ
Σχόλια