Ένταση στην Βουλή με το καλημέρα για το πολυνομοσχέδιο

Ίσως η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών να μας δείχνει το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες με την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου τόσο στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όσο και στην Ολομέλεια.

Δεν ξαφνιάζει το ότι με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει ότι οι διατάξεις πρέπει να έχουν ψηφιστεί εως την 19η Ιουλίου για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης και τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη,  τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει: «Αυτές οι διαδικασίες της κυβέρνησης ξεφτιλίζουν τη Βουλή και όλους τους βουλευτές. Καταστρατηγούν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Οι διαδικασίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι το πολίτευμα είναι δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρείκελων». Πρόσθεσε δε πως «το νομοσχέδιο έχει 108 άρθρα που κινούνται σε όλο το φάσμα της πολιτικής δραστηριότητας. Εχει μαζί πολλά αυτοτελή κρίσιμα νομοσχέδια από πολλά υπουργεία. Αφορούν χιλιάδες ανθρώπους που μένουν στο δρόμο. Η αυθαιρεσία κυριαρχεί σε αυτό το νομοσχέδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερασπιστεί και το Σύνταγμα και τον ΚτΒ, για να υπάρχει αξιοπρέπεια».  Ο κ. Λαφαζάνηςσυμπλήρωσε την κριτική του λέγοντας: «Δεν συμφωνούμε με τις απαράδεκτες διαδικασίες, οι οποίες δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα. Οσες διατάξεις και να φέρνετε για να απαλλάσσετε τις διοικήσεις των οργανισμών για τα αίσχη που κάνουν, θα δώσετε λόγο ένας – ένας και οι διοικήσεις των οργανισμών και εσείς. Η λογοδοσία δεν είναι απειλή και δεν θα την αποφύγετε. Μην πανικοβάλλεστε. Δεν αναγνωρίζουμε τις διαδικασίες και επιφυλασσόμαστε για την αντίδρασή μας, που θα είναι ανάλογη με τις πραξικοπηματικές πράξεις που κάνετε».

Επιπροσθέτως, τη διαδικασία επέκριναν τόσο ο κ. Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛ. όσο και ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιλαϊκό.  Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι οι παρατηρήσεις πρέπει να γίνουν στις διατάξεις.  Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου επι της αρχής, αύριο το πρωί θα κληθούν οι φορείς και στη συνέχεια θα συζητηθούν τα άρθρα.   Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση από τα μέλη της επιτροπής, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Παρόντες στην  σημερινή συνεδρίαση ήταν από πλευράς κυβέρνησης οι υπουργοί , θέματα της αρμοδιότητας των οποίων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο ήτοι: ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκος.
Σχόλια