Αίγυπτος: Ενόψει νέων μαζικών διαδηλώσεων

Εν αναμονή του διορισμού του μεταβατικού πρωθυπουργού, η Αίγυπτος προετοιμάζεται σήμερα Κυριακή για νέες μαζικές διαδηλώσεις που οργανώνουν υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενοι στον Μοχάμεντ Μόρσι, κυρίως στο Κάιρο, όπου δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν τυχόν νέες συγκρούσεις.

Σε κλίμα έντασης το οποίο επιβαρύνει η έκρηξη βίας που προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων σε 24 ώρες, το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά) το οποίο ήταν το πρώτο που είχε καλέσει στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι, κάλεσε εκ νέου σε κινητοποίηση.

Στην πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους που συγκεντρώνονται εκεί για να πραγματοποιήσουν πορείες σήμερα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι υφίστανται μια εκστρατεία καταστολής από τις νέες αρχές, κάλεσαν από την πλευρά τους, τους πολίτες να διαδηλώσουν «κατά εκατομμύρια» καταγγέλλοντας το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται μετά το «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Οι ισλαμιστές ορκίστηκαν να μείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ενώ ο ιερωμένος Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο μέντορας των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, δήλωσε ότι είναι «άκυρη» η αποπομπή του Μόρσι σε φάτουα που εξέδωσε.

Επίσης σήμερα αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό του μεταβατικού πρωθυπουργού, θέση που προορίζεται για τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μόρσι.

Ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι «η πιο λογική επιλογή» για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει οριστεί, δήλωσε σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Αντλι Μανσούρ.

Ωστόσο ο διορισμός του δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε ο σύμβουλος, μετά την ανακοίνωση της είδησης από το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και την επιβεβαίωσή της από στρατιωτική πηγή.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την ηγεσία του σαλαφιστικού κόμματος αλ-Νουρ, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συμφωνήσει στην επιλογή του Ελ Μπαραντέι.

 

Πηγή: skai.gr


Σχόλια