Αλβανία: Άνοιξαν οι κάλπες

Σήμερα το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Αλβανία και εκατομμύρια εκλογείς αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι δυο βασικοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας, Σάλι Μπερίσα και τον Έντι Ράμα επιδιώκουν μόνο τη νίκη, ενώ κατεβαίνουν επικεφαλής μεγάλων εκλογικών συνασπισμών.

Ο Σαλί Μπερίσα, μία από τις κεντρικές φιγούρες στο μετακομμουνιστικό πολιτικό σκηνικό, ηγείται του κόμματος «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη» συντίθεται από 25 κόμματα, ενώ ο Έντι Ράμα, επιτυχημένος δήμαρχος Τιράνων, «κατεβαίνει» στις εκλογές ως αρχηγός του κόμματος «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» το αποτελεί και αυτό ένα συνασπισμό 37 κομμάτων, όπου προσχώρησε και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε.

Εν τω μεταξύ, άλλα τέσσερα κόμματα κατεβαίνουν αυτόνομα δύο εκ τω οποίων είναι νεοϊδρυθέντα, όπως το Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και το υπερεθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» χωρίς όμως καμία πιθανότητα εισόδου τους στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

 


Σχόλια