Αμετάκλητες οι ποινές των συνεργατών του Ριζάι από τον Άρειο Πάγο

Οι ποινές που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στους συνεργάτες του Αλβανού κακοποιού Αλκέτ Ριζάι, Βασίλη Στεφανάκο και Παναγιότ Πάπα, επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

Ο Βασίλης Στεφανάκος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και 3 μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006, ο Αλκέτ Ριζάι σε ουζερί στο Περιστέρι.

Ο Ριζάι, ύστερα από εντολή, όπως περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο  του Στεφανάκου, σκότωσε εν ψυχρώ το 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη, ενώ πάνω στο επεισόδιο σκοτώνεται χωρίς πρόθεση (παράπλευρη απώλεια) και ο 36χρονος Ιωάννη Κάτσιος.

Ακόμη, η ποινή της κάθειρξης επιβλήθηκε στον Στεφανάκο επειδή παρείχε καταφύγιο στον Ριζάι, αν και γνώριζε ότι έχει διαπράξει δολοφονία και ότι στις 4 Ιουνίου του 2006 είχε κάνει την κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές του Μαλανδρίνου, στη Φωκίδα, με ελικόπτερο.

Ο Παναγιότ Πάπα, ο οποίος τον Μάρτιο του 2009 συνελήφθη στο Άμστερνταμ, ως βασικός συντελεστής της απόδρασης των Αλκέτ Ριζάι, έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για αρπαγή με απειλή, διατάραξη της αεροπλοΐας και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.

Ο Πάπα μαζί με τον Σπύρο Δραβίλα (έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών) πήραν το ελικόπτερο και απειλώντας το χειριστή τον εξανάγκασαν να πραγματοποιήσει την απόδραση από τις φυλακές.

Οι αιτήσεις των Βασίλη Στεφανάκου και Παναγιότ Πάπα απορρίφθηκαν από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που είχαν ως βασικό αίτημα την αναίρεση της καταδικαστικής για αυτούς απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Έτσι, οι ποινές που τους επιβλήθηκαν έγιναν πλέον αμετάκλητες. Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η καταδικαστική απόφαση έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Αλκέτ Ριζάι

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974, είχε αποδράσει δύο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Η πρώτη απόδραση σημειώθηκε στις 4 Ιουνίου 2006 και συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα. Η δεύτερη έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2009 αλλά συνελήφθη ξανά στις 17 Νοεμβρίου 2009 σε κρησφύγετο στο Γραμματικό


Σχόλια