Ανακάλυψαν στο Ζάππειο πολύτιμο ψηφιδωτό

Ένα πανέμορφο ψηφιδωτό δάπεδο που ανήκε σε πολυτελή έπαυλη της ρωμαϊκής εποχής ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή του Ζαππείου και συγκεκριμένα στην γωνία των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Η ανασκαφή της βίλας είχε ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1889.

Μόλις πριν λίγες μέρες όμως οι αρχαιολόγοι της Εφορίας αρχαιοτήτων παρατήρησαν πως στο χώρο της ρωμαϊκής βίλας υπήρχε ένα υπέροχο πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο και αμέσως έσπευσαν να το αποκαλύψουν προκειμένου να συντηρηθεί.

Το ψηφιδωτό, που σώζεται αποσπασματικά παρουσιάζοντας διάφορα γεωμετρικά σχήματα με κισσόφυλλα και άλλη φυτική διακόσμηση, αποτελεί μικρό τμήμα μιας πολυτελούς έπαυλης προφανώς κάποιου άρχοντα της συγκεκριμένης εποχής.

Στην αναφορά της Αρχαιολογικής Εταιρείας για την παλαιά ανασκαφή του 1889 γίνεται λόγος για «ιδιόσχημο οικοδόμημα, μέγιστης κατασκευής που είχε ερημωθεί προπάλαι. Ήτο δε και εξ αρχής εκτισμένος μετά πολυτελείας μεν και ευπρέπειας επιδεικτικής , έχον το πάλαι εσωτερικώς τους τοίχους πανταχού μαρμάριναις πλάξιν ενδεδυμένους».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην περιοχή από την Λ. Αμαλίας, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο και μέχρι την Βουλή των Ελλήνων υπήρχε πόλη γεμάτη με λαμπρά κτίρια της ρωμαϊκής Αθήνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχαιολόγων ήταν ένα κομμάτι της πόλης που έχτισε ο αυτοκράτορας Αδριανός μετά την μεγάλη καταστροφή που είχε υποστεί από την επιδρομή του Σύλλα το 86π.χ. Η καινούργια πόλη είχε μεγαλοπρεπείς ναούς και κτίρια όπως ο ναός του Ολυμπίου Διός, το Πάνθεον, η Βιβλιοθήκη, το Γυμνάσιο καθώς και το υδραγωγείο που υδροδοτούσε με νερό την Αθήνα έως τον 20ο αιώνα.


Σχόλια