Ανακοίνωση της κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ

«Με την παρεχόμενη υποστήριξη από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από την Ελληνική Βουλή, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να παραδώσουμε ένα έργο που θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για την Ελλάδα, την περιοχή καθώς και τους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους», δήλωσε σήμερα ο κ. Rikard Scoufias, Διευθυντής του αγωγού φυσικού αερίου TAP για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το κείμενο της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement).

Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του ΤΑΡ, καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους, δηλαδή τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη διέλευση και την απόκτηση γης, την εφαρμογή των τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων ασφάλειας καθώς και των σχετικών αδειοδοτήσεων.

«Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού TAP θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα καλύψει περίπου 550 χιλιόμετρα διερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμίας. Ως εκ τούτου, το έργο θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός «Διάδρομος Ενέργειας». Επιπλέον, τα σχεδιαζόμενα σημεία διασύνδεσης και δυνατότητας αντίστροφης ροής του TAP θα υποστηρίξουν, επίσης, την ασφάλεια του εφοδιασμού και άλλων χωρών της περιοχής», τονίζει η Κοινοπραξία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 
Σχόλια