Ανεργία και ελλείμματα των ταμείων τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα επιτελεία του υπουργείου Εργασίας για τις νέες σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με φόντο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, με μεγάλο «αγκάθι» την εκτίναξη της ανεργίας και τις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η μνημονιακή δέσμευση της χώρας για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2016, καθώς, η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει περαιτέρω πίεση στα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη βουλιάζουν.

Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η εκτίναξη της ανεργίας που δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Με δεδομένη την υστέρηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση των εισφορών ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις από τις ήδη νομοθετημένες. Ενδεχόμενο, το οποίο -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας- η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να αποφύγει, καθώς έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων.

Ηδη το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στις συναντήσεις των παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα.

Οπως έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο η κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες (ποσοστό 12% ) έως το τέλος του 2016. Η παρέμβαση αυτή θα στερήσει από τα ταμεία επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το έλλειμμα έως το 2014 θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προτείνει ναι μεν η εφαρμογή του μέτρου να έχει γενική εφαρμογή, αλλά στη συνέχεια να λειτουργεί ως μπόνους και να εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών τους εισφορών.

Με βάση τα παραπάνω, για το υπουργείο Εργασίας είναι αδύνατο να προχωρήσει αυτή τη στιγμή στην επανεξέταση ή κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων που κατευθύνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκτιμάται ότι η παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την απώλεια επιπρόσθετα 2 δισ. ευρώ.

 

Σχετικά με τα εφάπαξ, επί τάπητος θα τεθεί αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία ο νέος τύπος υπολογισμού θα ισχύει για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής του, από το 2015 όπως ισχύει για επικουρικές συντάξεις. Αντιθέτως, σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος οι απώλειες στο εφάπαξ θα εκτιναχθούν έως και το 40%.

 


Σχόλια