Ανοιχτός σε δημοψήφισμα ο Ερντογάν για το πάρκο Γκεζί

Διατεθειμένος να θέσει δημοψήφισμα σχετικά με την ανάπλαση του πάρκο Γκεζί, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τα σχέδια που αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσουν οι αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε πως η κυβέρνηση δεν θα περιμένει «μέχρι τη συντέλεια του κόσμου» για να φύγουν και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα γιατί θα βρουν απέναντί τους την αστυνομία.

«Εκείνοι που έχουν κακές προθέσεις ή επιδιώκουν να προκαλέσουν και παραμένουν στο πάρκο, θα βρεθούν απέναντι στην αστυνομία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Χουσεΐν Τσελίκ σύμφωνα με την «Hurriyet». Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεση του Ερντογάν τα εξετάσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κωνσταντινούπολη για την ανάπλαση του πάρκου.

Οπως διευκρίνισε ο Τσελίκ, από το δημοψήφισμα θα εξαιρείται η προγραμματισμένη κατεδάφιση του πολιτιστικού κέντρου Ατατούρκ που επίσης προκαλεί αντιδράσεις, καθώς όπως εξήγησε είναι επιρρεπές σε σεισμούς.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν έπειτα από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με εκπροσώπους των διαδηλωτών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε απαντήσει στη γροθιά με γροθιά.
Από εδώ και πέρα όμως οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν διαφορετικά» και ζήτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας και τον υπουργό Εσωτερικών να λήξουν τις διαδηλώσεις εντός 24 ωρών.

 

 

 

 Σχόλια