Απαγγέλθηκε κατηγορία απάτης στον Μπερνάρ Ταπί

Οι γαλλικές αρχές απήγγειλαν σήμερα την κατηγορία της απάτης στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί για ένα τεράστιο ποσό που έλαβε από το κράτος το 2008, όταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Η κατηγορία απαγγέλθηκε στον 70χρονο Ταπί μετά την ανάκρισή του για τα 403 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για την ρύθμιση μιας μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το κράτος σχετικά με την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε. Ο Ταπί απορρίπτει τις κατηγορίες.

Το μέγεθος της ρύθμισης αυτής προκάλεσε σκάνδαλο στην Γαλλία, όπου πολλοί υποπτεύθηκαν κάποια σχέση με την υποστήριξη που είχε εκφράσει ξεκάθαρα ο επιχειρηματίας προς τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση αυτή προέκυψε μετά την πώληση το 1993 της εταιρείας Adidas του Ταπί σε μια ομάδα επενδυτών.

Ο Ταπί, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες εκείνη την εποχή, κατηγόρησε την κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ (Crédit Lyonnais), η οποία κανόνισε την πώληση, ότι τον εξαπάτησε.

Έπειτα από πολλές δικαστικές υποθέσεις η κυβέρνηση και ο Ταπί συμφώνησαν το 2007 στην ρύθμιση του ζητήματος μέσω διαιτησίας.

Ο Ταπί, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό την κυβέρνηση του εκλιπόντος σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, αλλά άλλαξε στρατόπεδο για να υποστηρίξει τον Σαρκοζί το 2007, επιχειρηματολογεί ότι έλαβε «μόνον ένα μέρος» από αυτό που δικαιούτο.

Ωστόσο ειδικοί πιστεύουν ότι θα είχε λάβει πολύ λιγότερα αν η υπόθεση αυτή είχε καταλήξει στα δικαστήρια, δημιουργώντας την υποψία ότι η υπόθεση δρομολογήθηκε έτσι για να εξυπηρετήσει το συμφέρον του Ταπί.

Ο Ταπί είναι ο τέταρτος άνθρωπος στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες για την υπόθεση αυτή τον τελευταίο μήνα.

Κατηγορία για απάτη απαγγέλθηκε επίσης σε έναν από τους τρεις διαιτητές, όπως και στον επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, Στεφάν Ρισάρ, και έναν αξιωματούχο του δημόσιου οργανισμού Consortium de Realisation, ο οποίος ιδρύθηκε για να διαχειριστεί το πολύ μεγάλο χρέος της Κρεντί Λιονέ.

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε τον Μάιο για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αλλά δεν της απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο 70χρονος Ταπί, ο οποίος είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση σε ασφαλή χώρο ενός παρισινού νοσοκομείου, αφέθηκε ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 
Σχόλια