Αποκάλυψη Der Spiegel για χημικά στη Συρία: «Έγινε λάθος στη δοσολογία»

Μια σημαντική αποκάλυψη για την χρήση χημικών όπλων στη Συρία κάνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δίνοντας παράλληλα μια διαφορετική διάσταση της υπόθεσης.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η επίθεση με τα θανατηφόρα όπλα κοντά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, ήταν έργο του συριακού καθεστώτος, αλλά ο βαρύς απολογισμός της θα μπορούσε να οφείλεται σε «λάθος» στη δοσολογία, σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Το περιοδικό επικαλείται στην ιστοσελίδα του μια εμπιστευτική παρουσίαση του επικεφαλής της ΒND, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών Γκέρχαρντ Σίντλερ σε βουλευτές, κατά την οποία απέδωσε την επίθεση αυτή στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, παρόλο που αυτό δεν έχει αποδειχθεί απολύτως.

Σύμφωνα με την BND, μόνο το καθεστώς Άσαντ έχει στην κατοχή του ουσίες όπως το αέριο σαρίν καθώς και την δυνατότητα να το αναμίξει με άλλες ουσίες και να το χρησιμοποιήσει, καθώς διαθέτει πολλούς μικρούς πυραύλους διαμετρήματος 107mm.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Γκέρχαρντ Σίντλερ διαβεβαίωσε τους γερμανούς βουλευτές ότι οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι εάν είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες επιθέσεις πριν από την 21η Αυγούστου, σε αυτές θα είχε γίνει χρήση ενός πολύ αραιωμένου αερίου, γεγονός που εξηγεί το μικρότερο αριθμό θυμάτων. Για το λόγο αυτό ο Γκ.Σίντλερ θεωρεί πιθανό το ότι έγινε λάθος στη δοσολογία και σε αυτό το ενδεχόμενο αποδίδει τον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό της τελευταίας επίθεσης.

Στην ίδια παρουσίαση, ο επικεφαλής της BND επικαλέστηκε τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη ανάμεσα σε ανώτερο αξιωματούχο της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παραδοσιακής συμμάχου της Συρίας και ενός ιρανού διπλωμάτη. Σύμφωνα με το Der Spiegel, o αξιωματούχος της Χεζμπολάχ απέδωσε την επίθεση στον ‘Ασαντ και τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος «έχασε τον έλεγχο των νεύρων του» και διέπραξε ένα «σοβαρό σφάλμα» δίνοντας εντολή για την επίθεση αυτή με τα χημικά όπλα.
Σχόλια