Βερολίνο καλεί Τουρκία

Στο Βερολίνο εκλήθη ο πρέσβης της Τουρκίας από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις έντονες επικρίσεις της Άγκυρας εναντίον της Άγγελας Μέρκελ στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον τούρκο πρέσβη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Αντρέας Πέσκε.

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγγελα Μέρκελ να μην αποπειραθεί να μετατρέψει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε ζήτημα της εσωτερικής γερμανικής πολιτικής.

«Πρόκειται για δηλώσεις που είναι ακατανόητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών προσθέτοντας «Το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι».

«Η θέση μας θα εκτεθεί (στον τούρκο πρέσβη) με όλη την απαραίτητη σαφήνεια», επέμεινε.

«Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μέρκελ, και τις συζητήσεις με την ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Πέσκε. «Δεν υπάρχει άμεση σχέση», πρόσθεσε διευκρινίζοντας «ασφαλώς στη ζωή όλα συνδέονται».

Ο Μπαγίς είχε δηλώσει χθες προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Σεπτεμβρίου: «Αν η κυρία Μέρκελ ψάχνει υλικό για την εσωτερική πολιτική για τις εκλογές της, το υλικό αυτό δεν πρέπει να είναι η Τουρκία».

 Σχόλια