Βολιβία: Ο Μοράλες εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ο βολιβιανός πρόεδρος ‘Εβο Μοράλες αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο «να κλείσει, εάν χρειαστεί» η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας, καταγγέλλοντας την πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σ’ αυτό επέβαινε ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν.

«Θα εξετάσουμε, εάν χρειαστεί, το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βολιβία. Δε χρειαζόμαστε μια πρεσβεία των ΗΠΑ», τόνισε ο Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα όπου συγκεντρώθηκαν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βολιβίας στην περιοχή για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο βολιβιανό πρόεδρο μια ημέρα μετά την επεισοδιακή επιστροφή του από τη Ρωσία.

«Δε θα διστάσω να κλείσω την πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουμε την αξιοπρέπειά μας, την κυριαρχία μας, χωρίς τις ΗΠΑ θα αισθανθούμε καλύτερα πολιτικά, πιο δημοκρατικά», τόνισε ο Μοράλες, ο οποίος απέλασε τον αμερικανό πρέσβη από τη Βολιβία το 2008 και έκλεισε την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) στις αρχές του 2009, θεωρώντας ότι αναμιγνύονται στην πολιτική ζωή της χώρας. Καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στη Βολιβία εκτελεί σήμερα ένας επιτετραμμένος.

‘Ενα άλλο θέμα που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι η ανακοίνωση την 1η Μαΐου από τον Μοράλες της εκδίωξης από τη χώρα της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη USAID.

Η USAID βρίσκεται στη χώρα «για πολιτικούς και όχι για κοινωνικούς σκοπούς», είχε δηλώσει τότε ο Μοράλες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε στην Κοτσαμπάμπα ότι η CIA διέταξε την Τρίτη το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για το αεροσκάφος του Μοράλες, υποστηρίζοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με «υπουργό μιας εκ των ευρωπαϊκών αυτών κυβερνήσεων» που δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, «ο υπουργός αυτός τού είπε ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή στις αεροναυτικές αρχές της χώρας του και ο οποίος είπε ότι στο αεροσκάφος του Μοράλες βρισκόταν ο Σνόουντεν, είναι της CIA».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 Σχόλια