«Βουτιά» 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό την… ομηρεία των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων συνεχίζει να κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πλέον η ανησυχία της αγοράς εστιάζει στην αποδυναμωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία θα πρέπει να πορευτεί στο εξής η κυβέρνηση, επιχειρώντας να υλοποιήσει δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με δεδομένο ότι οι αγορές αξιολογούν και ερμηνεύουν με τον δικό τους «ψυχρό» τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις, αποτελεί μάλλον ασφαλή διαπίστωση ότι όποιο κλίμα εμπιστοσύνης είχε οικοδομηθεί τους προηγούμενους μήνες, πλέον αποτελεί παρελθόν.

Έτσι, αν και η πρόωρη προσφυγή σε κάλπες προς το παρόν αποφεύχθηκε, το Χ.Α. θα «στοιχειώνεται» στο εξής από φόβους για το ποια μπορεί να είναι η επόμενη αφορμή ενδοκυβερνητικών τριγμών και ποια θα είναι η κατάληξή της.

Με αυτό το κλίμα στο εσωτερικό και με τις δεδομένες συνθήκες που διαμορφώνονται στο εξωτερικό, τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στο πεδίο των αγορών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί εκ νέου την Παρασκευή, κινούμενος κοντά στις 850 μονάδες. Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το σύνολο των τίτλων κινείται με αρνητικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η Βιοχάλκο με απώλειες 8,05%. Οι ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς υποχωρούν πανω από 7%, ενώ για τις ΔΕΗ και Ελλάκτωρ οι απώλειες διαμορφώνονται σε 6,76% και 6,02%.

Πάνω από 6% υποχωρεί και η ΜΙG, ενώ τις απώλειες 5,66% και 5,59% των Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ ακολουθούν οι μετοχες των Jumbo, Frigolgass, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΣΩΛΚ, ΕΧΑΕ, Intralot και Coca-Cola HBC, όλες με πτώση άνω του 4%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 4,94% στις 840,31 μονάδες, με όγκο 31,6 εκατ. τεμαχίων και τζίρο που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται σε 54,2 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο ΓΔ υποχωρούσε έως 5,04% στις 839,45 μονάδες. Στο σύνολο του ταμπλό 88 μετοχές κινούνται πτωτικά, 34 ενισχύονται και 19 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.

Πηγή:www.capital.gr

 

 Σχόλια