Βραζιλία: Στο -27% η δημοτικότητα της προέδρου Ρουσέφ

Κατρακυλάει η δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha. Από το 57% την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έφτασε στο 30% μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών με αιτήματα κατά της διαφθοράς και υπέρ της βελτίωσης των δημοσίων υπηρεσιών.

Το ένα τέταρτο των Βραζιλιάνων (25% από 9% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση της 6ης και 7ης Ιουνίου), θεωρεί την κυβέρνηση της Ρουσέφ «κακή ή πολύ κακή» όσον αφορά το έργο και τις επιδόσεις της.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha είχε γίνει στις αρχές Ιουνίου και είχε καταγράψει την πτώση κατά 8% της δημοφιλίας της Ρουσέφ. Η ίδια είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη του 2014.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο η πρόεδρος της Βραζιλίας απολάμβανε δημοτικότητα της τάξης του 65%.

Η Ρουσέφ εξελέγη με το κεντροαριστερό Κόμμα Εργατών (PT). Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις αρχές Ιουνίου, αρχικώς εναντίον της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων των λεωφορείων και μετατράπηκαν σε καταγγελία με αφορμή τις μεγάλες δαπάνες για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014.

Οι διαδηλωτές ανέδειξαν ότι την ώρα βασικές δημόσιες υπηρεσίες και τομείς, όπως σε παιδεία και υγεία στερούνται της αναγκαίας χρηματοδότησης.

 

 

 Σχόλια