Γαλλία: Άλλη μια νύχτα ταραχών στα προάστια του Παρισιού

Οι κάτοικοι στην Τράπ, ένα προάστιο νοτιοδυτικά του Παρισιού, ξύπνησαν και πάλι με τα καμένα αυτοκίνητα να βγάζουν ακόμη καπνό, ωστόσο οι ταραχές είχαν περιοριστεί σε σχέση με το προηγούμενο βράδυ.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Le Monde”, τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή, η πόλη γνώρισε ένα δεύτερο κύμα βίας, λιγότερο ογκώδες, πλην όμως οι ταραχές έχουν εξαπλωθεί σε γειτονικές περιοχές και πόλεις.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, στους δρόμους βρέθηκαν λιγότεροι νέοι σε σχέση με το προηγούμενο βράδυ. Περιγράφονται, πάντως, περιστατικά κατά τα οποία έγινε περιπετειώδης καταδίωξη αυτοκινήτου με τη συνδρομή ελικοπτέρου, ρίψη βομβών μολότοφ και μετρήθηκαν 20 αυτοκίνητα, που πυρπολήθηκαν.

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές. Οι ταραχές κράτησαν μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το προηγούμενο βράδυ, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να ελέγξει την ταυτότητα μιας γυναίκας που φορούσε ισλαμική μαντίλα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ένα πλήθος συγκεντρώθηκε ως απάντηση για τη σύλληψη την Πέμπτη ενός άνδρα, που επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας στη σύζυγό του, η οποία είχε καλυμμένο πλήρως το πρόσωπο. Ας σημειωθεί ότι η μαντίλα έχει απαγορευτεί στη Γαλλία από το 2011.

Περίπου 250 άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τραπ το βράδυ της Παρασκευής, πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν καταστροφές σε περιουσίες.

Οι γαλλικές αρχές φοβούνται μια επανάληψη των ταραχών του 2005, των χειρότερων στη Γαλλία στη διάρκεια 40 χρόνων, όταν η βία σε όλη τη χώρα οδήγησε στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.


Σχόλια