Γαλλία: Διαταγή κατάσχεσης της περιουσίας του Μπερνάρ Ταπί

Η γαλλική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα να κατασχεθεί μέρος της περιουσίας του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος κατηγορείται «για οργανωμένη απάτη» σε μια υπόθεση επιδιαιτησίας στην οποία εμπλέκεται και η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν την εποχή της τέλεσης της αξιόποινης πράξης αυτής υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Αυτή η σχετικά συνηθισμένη πρακτική σε παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις ήταν αναμενόμενη, μετά και από την κατάθεση του ιδίου του Ταπί την 28η Ιουνίου.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία που διατάχθηκε να κατασχεθούν είναι μια βίλα στο Σεν Τροπέ, στη Μεσόγειο, αξίας τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ, ένα ιδιόκτητο ακίνητό του στο Σεν-Περ του Παρισιού αξίας 69,3 εκατ. ευρώ, δύο ασφαλιστήρια ζωής αξίας 20,7 εκατ. ευρώ, κ.ά. Διατάχθηκε επίσης, να δεσμευτούν έξι τραπεζικοί λογαριασμοί του Ταπί, καθώς και το μερίδιό του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Hersant.

Ο 70χρονος επιχειρηματίας, πρώην υπουργός επί προεδρίας Μιτεράν, πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας και ηθοποιός, κατηγορείται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαιτησίας στην πολυετή διένεξη με το γαλλικό δημόσιο για την πώληση από την Credit Lyonnais των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Adidas.

Ο Ταπί υποστήριζε επί σειρά ετών ότι η πώληση τον ζημίωσε, διότι υποτιμήθηκε η πραγματική αξία της εταιρείας. Η απόφαση της διαιτησίας στην οποία παρέπεμψε την υπόθεση η Λαγκάρντ το 2007 απέφερε εντέλει στον Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τους τόκους.

Ο Ταπί αμφισβήτησε έντονα την απόφαση της κατάσχεσης μέρους της περιουσίας του: κατά την διάρκεια 45λεπτης συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί κανένας να δέχεται τέτοιες αποφάσεις έτσι». «Δεν γνώριζα ότι ζούμε σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι είναι δυνατόν να εκτελούνται πριν καν καταδικαστούν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο περί νέας συνωμοσίας σε βάρος του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ταπί άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης κατάσχεσης μέρους της περιουσίας του.

Σύμφωνα με μια δικαστική πηγή, η απόφαση να προχωρήσει η κατάσχεση έχει στόχο να αποτραπεί μια δόλια κήρυξη πτώχευσης από μέρους του επιχειρηματία.

Η υπόθεση αυτή απειλεί να πλήξει την προσπάθεια του Νικολά Σαρκοζί να επανέλθει στην πολιτική και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕΣχόλια