Γερμανία: Έρευνα για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με τις ΗΠΑ

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι διενεργεί έρευνα για την ενδεχόμενη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών με την αμερικανική NSA, μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Σπίγκελ που έκανε λόγο για ανταλλαγή μεγάλου όγκου δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών.

Η καγκελαρία «ξεκίνησε μια διαδικασία επαλήθευσης» του δημοσιεύματος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ, ο Γκέοργκ Στράιτερ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα θέματα που ανέκυψαν από τις αποκαλύψεις του Τύπου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, εξήγησε ο ίδιος.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν σύντομα» στην κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει υπό τον έλεγχό της τις γερμανικές υπηρεσίες εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών, πρόσθεσε.

Το Σπίγκελ, βασιζόμενο σε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε ότι το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών) και οι μυστικές υπηρεσίες BND χρησιμοποιούν, όπως και η NSA, το λογισμικό παρακολούθησης XKeyscore. Το πρόγραμμα αυτό αναγνωρίζει και εντοπίζει τις λέξεις-κλειδιά που έχει αναζητήσει ένας ύποπτος στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών διέψευσαν αυτές τις κατηγορίες. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Χανς Γκέοργκ Μάασεν είπε ότι έγιναν δοκιμές του λογισμικού αυτού, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ πάντως προασπίστηκε τη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με υπηρεσίες άλλων χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη» και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο συνιστά «προϋπόθεση για την αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιών» ώστε να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα. «Μια χώρα σαν την Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί μια τέτοια (…) συνεργασία», τόνισε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «στο γερμανικό έδαφος εφαρμόζεται η γερμανική νομοθεσία (…) και αυτό ισχύει για όλους, ακόμη και για τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Σχόλια