Γερμανική χείρα βοήθειας προς κ. Σαμαρά;

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Χωρίς προσόντα οι περισσότεροι στην ΕΡΤ

»Πολλοί υπάλληλοι δεν εμφανίζονται παρά σπάνια στο γραφείο τους. Κάποιοι μάλιστα, που έχουν και ταμπέλα έξω από το γραφείο τους, δεν πήγαν ποτέ» αναφέρει για το κλείσιμο της ΕΡΤ η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η νέα αγάπη στο μη αγαπητό κρατικό ραδιοσταθμό» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Με την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέτει σε κίνδυνο τον κυβερνητικό του συνασπισμό». Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις προθέσεις της κυβέρνησης να συστήσει ένα νέο, μικρότερο σταθμό. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις κακοδαιμονίες της ΕΡΤ γράφοντας: «Η πλειονότητα των εργαζομένων είναι διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς ιδιαίτερα προσόντα – τα εκάστοτε κυβερνητικά κόμματα χαίρονταν ιδιαίτερα όταν μπορούσαν να δώσουν ένα τέτοιο πόστο σε κάποιον. Όπως ακούγεται, πολλοί υπάλληλοι δεν εμφανίζονται παρά σπάνια στο γραφείο τους. Κάποιοι μάλιστα, που έχουν και ταμπέλα έξω από το γραφείο τους, δεν πήγαν ποτέ».

Η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία από την Αθήνα με ένα τεράστιο γκράφιτι σε τοίχο, το οποίο παρουσιάζει το σήμα ενός τηλεοπτικού σταθμού με την ένδειξη «Νo signal». Στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενεί σχόλιο με τίτλο «Με το λοστό» και σημειώνει: «Το κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης δεν έχει τόσο να κάνει με ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, αλλά περισσότερο με τα συνεχιζόμενα ταμπού της πολιτικής στην Αθήνα. Οι δημοσιογράφοι στο δημόσιο γίνονται θύματα διότι ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν τόλμησαν να διαχειριστούν το βασικό κακό. Δεν τόλμησαν να κάνουν απολύσεις στο διογκωμένο δημόσιο τομέα, απολύσεις χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας».

Και η εφημερίδα, αφού αναφέρεται στο γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 1984 μέχρι το 2010 τριπλασιάστηκαν και ότι βάσει του Συντάγματος οι απολύσεις είναι πολύ δύσκολες, καταλήγει: «Αυτές οι γρήγορες κινήσεις με λοστό δεν είναι δείγμα μιας καλά μελετημένης πολιτικής, κυρίως διότι ήδη ένα μέρος της κυβέρνησης θέλει να ανακαλέσει την απόφαση που ήδη ανακοινώθηκε».

Handelsblatt: Μπράβο στον Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ

»Η ενέργεια του πρωθυπουργού είναι λογική, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει από μόνη της την «κάθαρση» και έτσι το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt σε κύριο άρθρο της.

Ο τίτλος του άρθρου είναι »Όλα από την αρχή» και συνεχίζει τονίζοντας πως »ο Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε πολιτικό θάρρος με την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ».

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία του άρθρου.

»Η ενέργεια του πρωθυπουργού είναι λογική, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει από μόνη της την «κάθαρση» και έτσι το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό.

Αυτό αποτελεί μια καλή πολιτική είδηση για μια χώρα, στην οποία η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση αποτελεί μπαλάκι στα χέρια των ισχυρών. Για μια λειτουργική δημοκρατία, η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Επίσης, είναι ξεκάθαρο, ότι σε έναν ψηφιακό κόσμο μέσων ενημέρωσης με ένα πλήθος προσφορών, η σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης έχει μειωθεί. Για τον λόγο αυτό καθίσταται λογική η δραστική μείωση των καναλιών και του εργαζόμενου προσωπικού.»

Πηγή: newsit.gr


Σχόλια