Γιατί καθυστερούν οι Γερμανοί την επόμενη δόση

Αναμένεται να καθυστερήσει, όπως όλα δείχνουν η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πέντε από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με επιστολή, υπογεγραμμένη από τον γερμανό υφυπουργό Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ακόμη την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλα τα μέτρα που της ζητούνταν.

Ως τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι ολοκληρώθηκαν τα 17 από τα 22 «προαπαιτούμενα», ανέφερε ο Κάμπετερ, κάτι που χαρακτήρισε ανεπαρκές ώστε η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής να δώσει την έγκρισή της, κάτι που αποτελεί κλειδί για να δοθεί το πράσινο φως από το Βερολίνο.

Ο Κάμπετερ ανέφερε ότι αναμένει η αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα να έχει επικαιροποιηθεί την Τετάρτη και κατόπιν να σταλεί στην Μπούντεσταγκ.

«Για να δοθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού μια επαρκής δυνατότητα να διαμορφώσει μια γνώμη για αυτό, η αρχική προθεσμία θα παραταθεί ως την Δευτέρα, 29η Ιουλίου», ανέφερε η επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών. Αρχικά η προθεσμία που είχε καθοριστεί ήταν η 24η Ιουλίου.

 

Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών με τη σειρά του αναφέρει πως «με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (έλαβε ήδη αριθμό ΦΕΚ και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη) υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης», με αφορμή τα δημοσιεύματα του Reuters.

Το Euro Working Group συνεδριάζει αύριο, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 29 Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση του τμήματος της συνολικής δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.

 


Σχόλια