Για περαιτέρω στήριξη κάνει λόγο ο Σόιμπλε

«Μοναδική παράσταση», χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει ήδη γίνει, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω στήριξη, εάν υλοποιηθεί το πρόγραμμα ως το τέλος του 2014.

Παράλληλα, αναγνωρίζει, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη, απαντά αρνητικά στην ερώτηση σχετικά με ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών, συνολικά για την Ευρωζώνη. «Το κούρεμα χρέους ήταν μια μοναδική παράσταση. Πάνω σε αυτό υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη.

Όποιος το κλονίσει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει: κανένας επενδυτής δεν θα αγόραζε πλέον ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα» δηλώνει και υπενθυμίζει ότι «το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας τρέχει ως το 2014».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ερωτώμενος εάν η Γερμανία θα δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι

«το συμφωνηθέν πρόγραμμα είναι έτσι, ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τα χρέη της στο τέλος πάλι μόνη της, το αργότερο το 2020» και τονίζει ότι «μέχρι τότε πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της – από αυτό δεν μπορεί κανείς να απαλλάξει τους Έλληνες και ξέρω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους».

Σημειώνει, δε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη, τον περασμένο χρόνο, συμφωνήσει να εξετάσουν περαιτέρω στήριξη, εάν το πρόγραμμα, στο τέλος του 2014, έχει υλοποιηθεί πλήρως.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί στους Γερμανούς πολίτες ότι και μετά τις εκλογές δεν θα χρειαστεί «να ξεγράψουν γερμανικό χρήμα για την Ελλάδα», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιορίζεται να απαντήσει ως εξής: «Εγγυώμαι ότι θα κάνω το παν ώστε το πρόγραμμα να είναι επιτυχές. Οι πρώτες επιτυχίες ήδη φαίνονται. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα γίνεται πάλι πιο ανταγωνιστική και εξυγιαίνει τα δημοσιονομικά της».Σχόλια