Γιόρτασαν την ορκωμοσία του νέου Βέλγου βασιλιά

Στον εορτασμό για την ορκωμοσία του νέου Βασιλιά του Βελγίου Φιλίππου, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του, Αλβέρτο Β’, που παραιτήθηκε των καθηκόντων του λόγω προχωρημένης ηλικίας, συμμετείχαν χιλιάδες Βέλγοι χθες.

Το σύνολο του σημερινού βελγικού γαλλόφωνου Τύπου δημοσιεύει σήμερα εκτενή αφιερώματα στη χθεσινή ορκωμοσία.

Παράλληλα, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εργοδοτών των δύο κοινοτήτων, επιβεβαιώνει την πολύ διαφορετική άποψη για τον ρόλο της μοναρχίας. Οι Φλαμανδοί στη μεγάλη πλειοψηφία τους προκρίνουν μια καθαρά εθιμοτυπική μοναρχία, ενώ ένας στους τρεις εργοδότες θα ήθελε την κατάργησή της. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των γαλλόφωνων είναι μόλις 15%. Αντίστοιχα, τα δύο τρίτα της φλαμανδικής κοινότητας πιστεύουν ότι ο βασιλιάς δεν πρέπει να διαδραματίζει κανένα ρόλο στη διαδικασία διαμόρφωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ μόνο το 15% των γαλλόφωνων συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Σε άρθρο της L’Echo γίνεται εκτενής αναφορά του κόστους διατήρησης του θεσμού της μοναρχίας για του Βέλγους φορολογούμενους. Επισήμως, ο προϋπολογισμός της βελγικής μοναρχίας ανέρχεται σε 13,9 εκατ. ευρώ, ποσό στην πραγματικότητα διπλάσιο, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας την κριτική που ασκείται, κυρίως από τα φλαμανδικά κόμματα, για έλλειψη διαφάνειας στο σχετικό προϋπολογισμό. Η πρόσφατη απόφαση περί φορολόγησης των μελών της βασιλικής οικογένειας (με εξαίρεση τον ίδιο το βασιλιά) θα ελαφρύνει κάπως το βάρος αυτό για τους Βέλγους φορολογούμενους, σημειώνει το δημοσίευμα.


Σχόλια