Όλοι βάλουν κατά του πολυνομοσχέδιου…

Αντίθετες με το πολυνομοσχέδιο δήλωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.   Επικριτικοί ήταν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, των Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) και της ΕΣΑΜΕΑ (άτομα με ειδικά ανάγκες).

To «ελληνικό παράδοξο»

Την απουσία αναπτυξιακών κριτηρίων στο νομοσχέδιο, επεσήμανε ο Σπ. Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που μετέφερε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας, ο οποίος έκανε λόγο για το «ελληνικό παράδοξο»: την ώρα που είναι αναγκαία η κοινωνική προστασία επιλέγεται η διάλυση των κοινωνικών δομών, η οποία, εκτίμησε ότι, θα πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή, θα υπονομεύσει την προσπάθεια για διέξοδο από την κρίση.

Προσδιορίζοντας τις επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου στο χώρο της εργασίας ανέφερε ότι θα επιφέρει «πλήρη αποδόμηση του ήδη απορρυθμισμένου τοπίου στις εργασιακές σχέση», ενώ υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό.

Όσον αφορά το κεφάλαιο με τα οικονομικά μέτρα ο Σπ. Χρυσανθόπουλος επεσήμανε ότι «το φορολογικό σύστημα αντιμετωπίζει τους μισθωτούς και συνταξιούχους ως μόνιμα φορολογικά υποζύγια» και δεν υπάρχουν προτάσεις για αντιμετώπιση φοροδιαφυγής.

«Εισπρακτική λογική»

Κριτική στο οικονομικό σκέλος του νομοσχεδίου έκανε και ο Χ. Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, λέγοντας ότι διαπνέεται από εισπρακτική λογική. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο κάθε υπάλληλος που έχει ένα στρέμμα γη θα πρέπει να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας Γ. Καββαθάς τόνισε ότι «το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται εύλογες προσδοκίες χιλιάδων επιχειρήσεων», αντίθετα αποτελεί όχημα για περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και μικρομεσαίων με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών που παρουσιάζονται. «Δεν ακούτε την κοινωνία και σήμερα παρακαλάμε επί 1 χρόνο να δεχθούν μείωση ΦΠΑ εστίαση», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ αισθάνομαι ως πολίτης β’ κατηγορίας, θα βάλω και ένα περιβραχιόνιο όπως οι Εβραίοι στην κατοχή».

Ο Γ. Καββαθάς εκτίμησε ότι δεν θα επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι της κυβέρνησης, την επέκρινε ότι επιχειρεί να λειτουργήσει με βάση τον κοινωνικό αυτοματισμό. «Εδώ είστε στην Ελλάδα; Ξέρετε πως πληρώνουν οι μικροί; 100-100, δεν υιοθετείτε καμία από τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας επεσήμανε: «δεν θα μας βρείτε συνοδοιπόρους σε αυτό».

Την επανεξέταση του πολυνομοσχεδίου όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Δημόσια Διοίκηση ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό τούς είπε ότι, πριν έρθει στο υπουργείο, περίμενε ότι θα έβρισκε ανεξέλεγκτο βαθμό οργανισμών, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Ο Ηλ. Ηλιόπουλος προειδοποίησε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται «το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι πολύ κοντά στις 200.000», ενώ αναρωτήθηκε «αν πιστεύει κανείς ότι ένας υπάλληλος που θα μετακινηθεί από την Τρίπολη στην Αλεξανδρούπολη θα υπηρετήσει καλύτερα την υπηρεσία».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ συμφώνησε στην αξιλόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διαφώνησε με τις απολύσεις των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων. «Ρωτήστε στα σχολεία πόσες ζημιές δεν γίνονται εξαιτίας αυτών των ανθρώπων. Πάμε να διώξουμε τους ανθρώπους που προστατεύουν τα σχολεία και τα παιδιά μας», σημείωσε.

πηγή: naftemporiki.gr

 
Σχόλια