Δέσμευση Ερντογάν για ανακωχή με τους Κούρδους

Τη βούληση του να συνεχίσει μέχρι τέλους την ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Κούρδους, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

«Τίποτε δεν θα μπορέσει να μας βγάλει από τον δρόμο μας (…) η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχιστεί –παρά τα επεισόδια που συνέβησαν την Παρασκευή στα νοτιανατολικά της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν στην εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του, του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

«Αυτό το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και απαιτεί πολλή δουλειά και υπομονή», υπογράμμισε καλώντας «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να δείξουν υπομονή».

Υπενθυμίζεται ότι συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και Κούρδους διαδηλωτές στη Νοτιοανατολική Ανατολία μετά τον θάνατο, την Παρασκευή στο Λίτσε, ενός νεαρού Κούρδου που διαμαρτυρόταν μαζί με 300 άλλα άτομα εναντίον της κατασκευής ενός στρατοπέδου της Χωροφυλακής.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) που υποστηρίζει την κουρδική υπόθεση, απαίτησαν από την Άγκυρα μέτρα υπέρ της κουρδικής μειονότητας.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν απέδωσε τα επεισόδια αυτά στη βούληση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να διατηρήσουν τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.

 
Σχόλια