Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της άμβλωσης στην Ισπανία

Μια ομάδα γυναικών που διαμαρτύρονται για την προώθηση εκ μέρους της συντηρητικής κυβέρνησης Ραχόι του νομοσχεδίου που θα απαγορεύει πλήρως την άμβλωση στην Ισπανία αναχώρησε από το Χιχόν της Αστούριας για τη Μαδρίτη.

Το «τρένο της ελευθερίας», στο οποίο επιβαίνουν οι γυναίκες, κατευθύνεται στη Μαδρίτη περνώντας από τη Βαγιαδολίδ, όπου αρχίζει την Παρασκευή το συνέδριο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Στόχος των γυναικών είναι να πουν στον συντηρητικό υπουργό Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν «ότι δεν θέλουμε να πειράξει τον νόμο» του 2010, όπως ανέφερε η Μπεγκόνια Πινέρο, εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης «Αστούριες Λας Κομάδρες» που είχε την πρωτοβουλία της κινητοποίησης.

Ο νόμος που είχε εγκρίνει η προηγούμενη, σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο, επιτρέπει την άμβλωση μέχρι τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, χωρίς να απαιτείται από τη γυναίκα να δικαιολογήσει την απόφασή της. Επιτρέπεται επίσης η άμβλωση μέχρι την 22η εβδομάδα εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

«Εμείς οι γυναίκες είμαστε ελεύθερες και είμαστε ικανές να αποφασίζουμε πότε θέλουμε να γίνουμε μητέρες», τόνισε η Πινέρο.

Οι γυναίκες της Αστούριας θα ενωθούν με χιλιάδες άλλες που αναμένεται να φτάσουν στη Μαδρίτη το μεσημέρι του Σαββάτου απ’ όλη την Ισπανία αλλά και από τη Γαλλία για να διαδηλώσουν έξω από το Κοινοβούλιο κατά του νέου νομοσχεδίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Αντιπροσωπεία τους σχεδιάζει να παραδώσει στη Βουλή μανιφέστο που τιτλοφορείται «Το δικαίωμα στην απόφαση: εγώ αποφασίζω», όπως δήλωσε η Πουί Θατόν του συλλογικού οργάνου «Η απόφαση μας καθιστά ελεύθερους».

«Η μητρότητα προστατεύεται από την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την υγεία για όλους, τους δίκαιους μισθούς και την αξιοπρεπή δουλειά», αναφέρεται στο μανιφέστο.

Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος των Ισπανίδων στην άμβλωση θα γίνουν το Σάββατο και στη Γαλλία. Φεμινιστικές και αριστερές οργανώσεις σχεδιάζουν πορεία στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Παρίσι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον άλλες 30 πόλεις, όπως στο Μπορντό, τη Μασσαλία, το Στρασβούργο και την Τουλούζη.

Από την άλλη πλευρά, το κίνημα «Δικαίωμα στη ζωή», οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι οργανώνουν στο Βαγιαδολίδ συγκέντρωση την οποία αποκαλούν «Το καραβάνι της ζωής ενάντια στο τρένο του θανάτου».

Η οργάνωση HazteOir.org κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν την Κυριακή στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων κατά της «οικογενειοφοβίας».


Σχόλια