Διαπραγματεύσεων συνέχεια με την Τρόικα, με πολλά μέτωπα ανοιχτά

Σε εξέλιξη είναι στο υπουργείο Οικονομικών, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στη συνάντηση μετέχει και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς τα εργασιακά παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, ανοικτά είναι έως αυτή την ώρα και τα ζητήματα των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Για τον συγκεκριμένο λόγο, προηγήθηκε, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «η νύχτα θα είναι μακρά», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι πιθανόν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών νωρίς το απόγευμα, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει και συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ανοιχτό είναι και το ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μέσω e-mails.

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε νωρίτερα ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Πάντως, χαρακτήρισε το όλο θέμα πολύπλοκο, διότι εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, η τρόικα εμμένει στην εφαρμογή τους κατά 100%, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα. Αυτό δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη και του Θανάση Σκορδά, με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για σημερα το απόγευμα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωνε πάντως «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση».

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά, αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα, ολοκληρώθηκε το Σάββατο, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με την τριμερή, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και για τους υδάτινους πόρους, υπήρξε συμφωνία, ωστόσο στα ενεργειακά, δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.


Σχόλια