ΔΝΤ: Επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη

Χαμηλότερους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, «βλέπει» το ΔΝΤ για τα έτη 2013 και 2014, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης στην Ευρώπη και της επιβράδυνσης σε βασικές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση «World Economic Outlook» που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει σταθερός στο 3,1% φέτος, έναντι 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2014, η εκτίμηση αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στο 3,8% από 4%.

Όπως εξηγεί το ταμείο, μετά τον Απρίλιο ανέκ ΑΝΕΚ+1,14% υψαν νέοι κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα να διαρκέσει περισσότερο η επιβράδυνση στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιβαρύνει και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποσύρουν τις ενέσεις ρευστότητας για τόνωση της οικονομίας τους προσεχείς μήνες. Όπως παρατηρεί το ΔΝΤ, σε ορισμένες αγορές η πιθανότητα αυτή έχει ήδη προεξοφληθεί και οι επιπτώσεις έχουν γίνει αισθητές σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, υπό τη μορφή των απωλειών στα χρηματιστήρια και της εξασθένησης των νομισμάτων.

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% το τρέχον έτος, έναντι 0,4% που ήταν η εκτίμηση Απριλίου.

Προς τα κάτω αναθεωρήθηκε και ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,7% για το 2013, από 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2014, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9%, από 2,7%.

Σημαντική ήταν η υποβάθμιση των εκτιμήσεων στην Κίνα και την Βραζιλία. Για το 2013, η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 7,8%, έναντι 8,1%, ενώ για το 2014 η εκτίμηση διαμορφώνεται στο 7,7% από 8,3%.

Στη Βραζιλία αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% από 3% το 2013 και 3,2% από 4% το 2014.

Προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν, αντιθέτως, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ιαπωνίας. Η εκτίμηση για το τρέχον έτος αυξήθηκε σε 2% από 1,5% που ήταν τον Απρίλιο.
Σχόλια