Δολοφονία αμαύρωσε τις εκλογές στην Αλβανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα στην Αλβανία οι πολίτες, καθώς ψηφίζουν για να ανανεώσουν το κοινοβούλιο τους.

Τραγική εξέλιξη όμως αποτελεί ο θάνατος ενός ανθρώπου και ο τραυματισμός ενός άλλου σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς, παρά τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας.

Όλα ξεκίνησαν από μια λογομαχία με πολιτικά κίνητρα, η οποία κατέληξε στη δολοφονία ενός 52χρονου μέλους επιτροπής εκλογικού κέντρου, που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Τίρανα Ετορε Σεκουι καταδίκασε το συμβάν και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την ειρηνική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», είπε νωρίτερα και ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αυτή τη στιγμή η Αλβανική Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για εκλογικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την ίδια ώρα, δεκάδες μικροεπεισόδια έχουν σημειωθεί σε πολλά άλλα εκλογικά κέντρα, ενώ δεν λείπουν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι τις σημερινές εκλογές παρακολουθούν από κοντά πάνω από 9000 παρατηρητές από τους οποίους περίπου 1000 ξένοι, ενώ μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

 


Σχόλια