Εκκένωση της ΕΡΤ ζητεί η κυβέρνηση

Την εκκένωση του Ραδιομεγάρου ζητεί με σημερινό του έγγραφο το υπουργείο Οικονομικών ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ με εντολή του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καταβλήθηκε στους εργαζομένους αορίστου και ορισμένου χρόνου δύο και ένας μισθός αντίστοιχα, έναντι για τις αποζημιώσεις.

Στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για την λειτουργία του μεταβατικού φορέα, της πρώην ΕΡΤ, προχωρά η κυβέρνηση, σε συνέχεια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την προσωρινή λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν δύο μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης.

Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ στην ALPHA ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα.

Τέλος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αντίδραση των εργαζομένων

Η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ σαν απάντηση ετοιμάζει εξώδικα προς το Υπ. Οικονομικών. Ο κ. Καλφαγιάννης , πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ,  δήλωσε ότι κρατάμε την ΕΡΤ ανοιχτή και δεν φεύγει κανείς από το κτίριο.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Ζητούμε ότι ζητάει και η EBU. Την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αποκατάσταση των πομπών και του σήματος, και άρση όλων των απολύσεων από το τραπέζι. Η ίδια η δημοκρατία καταπατείται βάναυσα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν αποφασίσει ότι θα μείνουν εδώ κρατώντας το μετερίζι και κρατώντας την δημόσια τηλεόραση την ΕΡΤ ανοιχτή. Δεν θα επιτρέψουν τον τρόπο διαπραγμάτευσης των δυο αρχηγών. Οι νομικοί μας ετοιμάζουν ήδη εξώδικα και όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε να απαντήσουν και στον Στουρνάρα και στους δυο αρχηγούς και στον Ελληνικό λαό».

Στη Βουλή η δικογραφία κατά Στουρνάρα – Κεδίκογλου

Το δρόμο προς τη Βουλή πήρε, όπως προβλέπεται άλλωστε από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η μήνυση που είχαν καταθέσει τα δημοσιογραφικά σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΕΡ) κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Σίμ. Κεδίκογλου για παραβίαση της προσωρινής διαταγής του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκου με την οποία διατάχθηκε εκπομπή προγράμματος από το δημόσιο φορέα.
Σχόλια