Εκλογές στο Ιράν

Εκατομμύρια Ιρανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο, με τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να ενθαρρύνει σε μαζική προσέλευση, για να αποδείξουν το εξωπραγματικό των αμερικανικών ισχυρισμών περί αμφιλεγόμενου χαρακτήρα των εκλογών.

Ο Ανώτατος ηγέτης δήλωσε πως «άκουσα πρόσφατα ότι κάποιος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είπε πως ‘δεν αποδεχόμαστε τις εκλογές στο Ιράν’. Δεν δίνουμε δεκάρα».

Οι 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι της χώρας καλούνται να ψηφίσουν μεταξύ έξι συντηρητικών υποψηφίων για τη διαδοχή του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, παρ’ όλα αυτά όμως ένας εξ αυτών, ο Χασάν Ρουχανί, έχει δείξει διάθεση προσέγγισης προς τους μεταρρυθμιστές.

Σε δηλώσεις του μάλιστα, ο Ρουχανί, κάνει λόγο για ανάγκη επαναπροσέγγισης προς τη Δύση, ενώ έχει υποσχεθεί απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και μεταρρυθμίσεις στα ΜΜΕ, σύμφωνα με το BBC. Ο Ρουχανί χαίρει της υποστήριξης των πρώην προέδρων Μοχαμάντ Χαταμί και Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί. Ωστόσο, απέναντί του βρίσκονται σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι όπως ο Σαΐντ Τζαλίλι και ο Μπακέρ Καλιμπάφ.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50,1 των ψήφων, σε μία εβδομάδα θα λάβει χώρα και δεύτερος γύρος. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 15.30 (ώρα Ελλάδας).

 
Σχόλια