Ελεύθερο κάμπινγκ: 300 ευρώ το πρόστιμο!

Επιχειρήσεις σκούπα σε παραλίες που παραδοσιακά συγκεντρώνουν πλήθος κατασκηνωτών, σχεδιάζει η ΕΛΑΣ στην Κρήτη και στην καρδιά του καλοκαιριού. Η αρχή έγινε με έφοδο στην παραλία της Πρέβελης πριν από μερικές ημέρες και θα ακολουθήσει μπαράζ ελέγχων «στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδίου, για την πρόληψη και καταστολή παραβατικών συμπεριφορών αλλά και την τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας σε τουριστικές περιοχές».

Οι έλεγχοι θα έχουν επίκεντρο τις παραλίες που προστατεύονται ως περιοχές φυσικού πλούτου από το καθεστώς «natura» και απαγορεύεται ρητά το κάμπινγκ. Εξάλλου, δεν είναι μόνο η παράνομη κατασκήνωση που θα βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών αλλά οι έλεγχοι θα επεκτείνονται και σε έρευνες για ναρκωτικές ουσίες.

Σε μία εποχή που το κάμπινγκ αποτελεί για πολλούς μονόδρομο, λόγω οικονομικών δυσκολιών, οι κατασκηνωτές της Κρήτης θα βρεθούν αντιμέτωποι με αιφνιδιαστικές εφόδους από άνδρες της αστυνομίας.

 

Τσουχτερά πρόστιμα

Στο μεταξύ, υψηλά θα είναι τα πρόστιμα για τους ελεύθερους κατασκηνωτές από εδώ και πέρα καθώς ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει αύξηση του προστίμου για το ελεύθερο κάμπινγκ από τα 147 ευρώ στα 300 ευρώ.

Ο διπλασιασμός του προστίμου που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο νόμου για τον τουρισμό έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ελεύθερων κατασκηνωτών, οι οποίοι μάλιστα λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί τα ιδιαίτερα χρόνια.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το Αστυνομικό ή Λιμενικό όργανο και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) του ν.2696/1999 (Α’ 57).

Σε ελέγχους από μικτά συνεργεία, «την ποινή του προστίμου επιβάλλει το Αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο», αναφέρει το προσχέδιο νόμου.

 

 

Πηγή: prismanews.gr
Σχόλια