ΕΟΠΥΥ: αυστηρά πρόστιμα και πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις με το πολυνομοσχέδιο

Αυστηρές ποινές και κυρώσεις σε φαρμακοποιούς και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του Οργανισμού, η οποία έχει υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

– Χρηματικό πρόστιμο που ενδέχεται να φτάσει και τις 100.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, σε περίπτωση που κατά τη διάθεσή τους δεν αναγράφουν στα απαιτούμενα παραστατικά και τον πολυψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φάρμακο από τον Ε.Ο.Φ.

– Μέχρι και 1.000.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο κάτοχος φαρμακαποθήκης σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου, η οποία οφείλεται σε παράβαση υποχρεώσεών του.

– Μετά την απαγόρευση – λόγω ελλείψεων – των εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων, οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης θα πρέπει να δηλώσουν στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. τα αποθέματά τους για τα φάρμακα αυτά και να τα διαθέτουν άμεσα στην αγορά σε πρώτη ζήτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστιμο ενδέχεται να φτάσει και πάλι τα 1.000.000 ευρώ.

– Αυστηρά χρηματικά πρόστιμα προβλέπονται για τους φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακεία και οι οποίοι διαθέτουν μέσω του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη, των οποίων η διάθεση έχει ανατεθεί αποκλειστικά και μόνον στα λειτουργούντα φαρμακεία.

– Από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο κάτοχος της άδειας λειτουργίας φαρμακείου, σε περίπτωση που μετά από έλεγχο διαπιστωθεί το φαρμακείο ότι δε λειτουργεί υπό την παρουσία και επίβλεψη πτυχιούχου φαρμακοποιού.

 

 

 

 


Σχόλια