ΕΟΠΥΥ: με έλλειμα που θα κλείσει στο 1,2 δισ. ευρώ παραλαμβάνει ο Γεωργιάδης

Τρία καυτά προβλήματα, το ένα εκ των οποίων, αν δεν επιλυθεί άμεσα, είναι δυνατόν να διαλύσει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον νέο υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, είναι η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, του Ταμείου που έχει «αναλάβει» την περίθαλψη περίπου 9,5 εκατομμυρίων Ελλήνων. Η μαύρη τρύπα του Οργανισμού μεγαλώνει καθημερινά. Εκτιμάται ότι το 2013 θα κλείσει με έλλειμμα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ μπορεί να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και να οδηγήσει σε αδιέξοδο τα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα χρήματα που έχει αποδώσει ως τώρα ο ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία είναι μόλις 30 εκατ. ευρώ από τα 720 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει.

Την ίδια στιγμή, η επιχορήγηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει σχεδόν εξαντληθεί και ο κίνδυνος να μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά μέσα στον Αύγουστο είναι πλέον ορατός.

Κι όλα αυτά όταν η κίνηση στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει πολλαπλασιαστεί, καθώς μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει μείνει χωρίς εργασία και ασφαλιστική κάλυψη _ θέμα το οποίο επίσης πρέπει να χειριστεί ο νέος υπουργός Υγείας.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι οι συγχωνεύσεις των Δημοσίων Νοσοκομείων, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν επί της ουσίας στα χαρτιά, και τρίτο η έκδοση του Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων. Φαίνεται ότι ο… κλήρος για το θέμα της εισαγωγής νέων καινοτόμων θεραπειών στην ελληνική αγορά _ κάτι το οποίο αποφεύγουν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας, φοβούμενες πιθανή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης _ πέφτει στον νέο υπουργό Υγείας.

 

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλια