ΕΡΤ: Οι μισοί σε σύνταξη, οι άλλοι στο νέο φορέα

«Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη μετάδοση δημοσίου σήματος άμεσα», είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Παντελής Καψής, υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το protothema.gr ο κ. Καψής που καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό της ΕΡΤ σε συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά πληροφορίες επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι «εξπρές» αλλά θα διαρκέσουν ένα «εύλογο χρόνο» και εξήγησε ότι αν δε βρεθεί συναινετική λύση η κυβέρνηση θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης του σήματος.

Το protothema.gr αποκαλύπτει την πρόταση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. «Στόχος είναι να γίνει η μετάβαση στο νέο φορέα όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για τους εργαζόμενους», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και εξηγεί ότι «στην πράξη ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην ΕΡΤ είτε θα συνταξιοδοτηθεί είτε θα απασχοληθεί στο νέο φορέα».

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κ. Καψής προβλέπει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με βάση τις αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου ως αν εφαρμοζόταν από 1ης Ιανουαρίου του 2013 όπως προβλέπει ο νόμος».

Με δίμηνες συμβάσεις θα προσληφθούν 2.000 εργαζόμενοι

Στο ερώτημα τι θα γίνει μέχρι τη δημιουργία του νέου οργανισμού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, συνομιλητές του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή υπογραμμίζουν ότι «στο ενδιάμεσο διάστημα ως τη δημιουργία του νέου φορέα, θα απασχοληθούν 2000 εργαζόμενοι με 2μηνες συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα παραταθούν όσο χρειαστεί και με αμοιβές του ενιαίου μισθολογίου».

Σύμφωνα πάντα με το protothema.gr κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι «η συμμετοχή στον ενδιάμεσο φορέα δεν επηρεάζει καθόλου τα δικαιώματα των εργαζόμενων για το επίδομα ανεργίας ούτε τη διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος θεωρούν ότι θίγεται από την κατάργηση της ΕΡΤ».

Για όσους εργαζόμενους στην ΕΡΤ βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα προβλεφθεί νομοθετικά «η αναδρομική ισχύς των κινήτρων που θα προβλέπονται στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Πόσοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα προσληφθούν στη νέα δημόσια τηλεόραση;

«Για την πρόσληψη στο νέο φορέα θα υπάρξει πριμοδότηση των εργαζομένων της ΕΡΤ», τονίζουν συνεργάτες του κ. Καψή και αποκαλύπτουν ότι «ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει από το νέο φορέα με διαδικασίες ΑΣΕΠ».

Ωστόσο πουθενά δε γίνεται αναφορά στην πρόβεψη που είχε γίνει πριν τον ανασχηματισμό ότι δηλαδή οι έχοντες δεύτερη εργασία θα απολυθούν και δεν θα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στη νέα ΕΡΤ.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να χάσει η δημόσια τηλεόραση την άδεια λειτουργίας. Όπως σημειώνουν «η ΕΡΤ και ο νέος φορέας είναι πάροχοι δικτύου εκ του νόμου. Κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα να χάσει την άδεια».

Πηγή: protothema.gr

 

 

 


Σχόλια