ΕΡΤ: Το νέο σχέδιο – 2.000 οι εργαζόμενοι στη νέα δημόσια τηλεόραση

Στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εγκρίθηκε το σχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – από τη διαφωνία του Φώτη Κουβέλη και τη συμφωνία Σαμαρά και Βενιζέλου.

 

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Εντός 10 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί το μεταβατικό σχήμα, που θα κάνει την εκπομπή σήματος, με πλήρες πρόγραμμα, αμέσως.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στο μεταβατικό σχήμα θα προσληφθούν περί τους 2000 εργαζόμενους – με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ- με τρίμηνες συμβάσεις, στις οποίες θα αναφέρεται ότι οι συμβασιούχοι υπογράφουν με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι 2000 εργαζόμενοι θα έχει και το οριστικό σχήμα, που θα διαμορφωθεί μετά το μεταβατικό τρίμηνο.

Όσοι προέρχονται από την ΕΡΤ θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση για πρόσληψη στο τελικό σχήμα.

 

Η μείωση από τους 2650 εργαζόμενους της ΕΡΤ, όταν αυτή έκλεισε, θα προέλθει με την απομάκρυνση των υπολοίπων από τους εξής:

Περίπου 400 είναι διπλοθεσίτες και θεωρούνται αυτοδικαίως εκτός νέου σχήματος.

Περίπου 200 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρούν, ενώ θα απολυθούν και όσοι ειδικοί σύμβουλοι – υπολογίζονται 50 με 80- προσλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Το οριστικό σχήμα της νέας ραδιοτηλεόρασης θα προκύψει με βάση τη μελέτη Αλεβιζάτου, από επιτροπή «σοφών» και με σύμβουλο το BBC.

 

Η σχετική δήλωση του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης έχει ως εξής:

«Όπως ακούσατε τον κ. Βενιζέλο να λέει, δέχθηκα να φτάσει ο αριθμός στους 2.000. Μόνο αυτή η εκκρεμότητα έμενε για σήμερα. Είχαμε συμφωνήσει σε δέκα ημέρες να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημόσια τηλεόραση. Με ένα νέο υφυπουργό, που τους είπα να προέρχεται από τα άλλα δύο κόμματα. Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ, ας είχαν δικό τους υπουργό για να φτιάξουν τη νέα υγιή δημόσια τηλεόραση, με προσλήψεις που θα γίνονταν αξιοκρατικά και με διαφάνεια.

Σήμερα ο κ. Κουβέλης ήταν έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης που χθες αποδέχθηκε. Επανήλθε στη θέση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και να δούμε στο μέλλον τις μεταρρυθμίσεις .
Δηλαδή να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές παρελθόν. Να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, με τους υπεράριθμους υπαλλήλους, χωρίς ελπίδα για αλλαγή.

Το μαύρο θα φύγει, αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν επιστρέφουμε. Το ΣτΕ θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί και ο διαχειριστής της είναι ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν. Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θαρραλέα αποδέχθηκαν τη λύση. Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να έχει».

 


Σχόλια