«Εφιάλτης» για Ρίχτερ πάνω από την Πόλη

Η παρατεταμένη «σιωπή» του φονικού ρήγματος της Ανατολίας ανησυχεί τους επιστήμονες που προειδοποιούν για σεισμό πάνω απο 7 Ρίχτερ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Έλληνες και ξένοι επιστήμονες εξαιτίας της παρατεταμένης «σιωπής» του φονικού ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είναι ικανό να δώσει καταστροφικό σεισμό μεγέθους ακόμη και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το πιο ενεργό τμήμα της Ευρώπης βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και έχει προκαλέσει τις πιο καταστροφικές δονήσεις του 20ού αιώνα, αλλά και τη φονική δόνηση του 1999 κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.

Τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε ο καθηγητής Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ και η ομάδα του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον, καθώς ένα τμήμα του ρήγματος, το οποίο εισέρχεται βαθιά και στον ελλαδικό χώρο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει!

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα και πού θα χτυπήσει

Ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην «Espresso» πως «και η μελέτη του Γερμανού επιστήμονα αλλά και οι παλαιότερες επιβεβαιώνουν ουσιαστικά ότι συσσωρεύεται μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας» και πρόσθεσε: «Ο σεισμός για την Κωνσταντινούπολη θα είναι καταστροφικός. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πόσο θα ενεργοποιήσει δικά μας ρήγματα».

Σε ό, τι αφορά τον ελλαδικό χώρο ο ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε: «Ένας σεισμός 7 Ρίχτερ θα ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα σε Αιγαίο και Σαμοθράκη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρήγμα της Ανατολίας, καθώς εισέρχεται στον χώρο του Αιγαίου διακλαδίζεται σε διαφορετικά ρήγματα, εκ των οποίων το ένα περνά στο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής».

 


Σχόλια