Ζήτησε βοήθεια ο Δένδιας για την λαθρομετανάστευση

Την αλληλεγγύη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε στους ευρωβουλευτές το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δράσης για τα θέματα του ασύλου, το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκδοθούν αποφάσεις για όλες τις αιτήσεις ασύλου έως το τέλος Αυγούστου και έχουν απορροφηθεί όλα τα κοινοτικά κονδύλια για θέματα μετανάστευσης.

Ωστόσο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι λόγω των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό από παράγοντες εκτός επιρροής της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται ξεπερνά τα 70.000.000 ευρώ και πηγάζει από την ανάληψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας για τα θέματα ασύλου. Επίσης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της, επισημαίνοντας ότι το κόστος της λαθρομετανάστευσης για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 247.000.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η ευρωπαϊκή συμμετοχή φτάνει τα 187.000.000 ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον υπάρχοντα κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, παρά τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί, αφού το βασικό κριτήριο του κανονισμού παραμένει η αρμοδιότητα της πρώτης χώρας εισόδου (π.χ. η επιστροφή στην Ελλάδα ενός λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται σε άλλο κράτος μέλος). «Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό ενός μεγάλου ποσοστού των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ ως προς τα θέματα ασύλου και αυτό δεν είναι δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να τεθεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση, το ζήτημα μιας «κλείδας αναδιανομής» και συγκεκριμένα να ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών αναδιανομής των λαθρομεταναστών, στη βάση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των κρατών μελών και του πληθυσμού τους. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή από πολλούς ευρωβουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 


Σχόλια