ΗΠΑ: Αν επιστρέψει ο Σνόουντεν δεν κινδυνεύει με θανατική ποινή

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Σνοόυντεν, αυτή τη φορά από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσπαθούν να «πείσουν» τον Αμερικανό καταζητούμενο να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης διεμήνυσε ότι αν ο Σνόουντεν επιστρέψει στην Αμερική δεν κινδυνεύει με τη θανατική ποινή.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει οι όποιες εξελίξεις στην υπόθεση Σνόουντεν να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο αρχηγός του κράτους έχει εκφράσει τη σθεναρή αποφασιστικότητά του να μην το επιτρέψει αυτό» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα συμβεί, «ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» σχετικά με τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB και η ομοσπονδιακή υπηρεσία έρευνας FBI των ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με την υπόθεση του Σνόουντεν, ο οποίος εκτιμάται ότι βρίσκεται ακόμη στο χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας, αναμένοντας την απόφαση των ρωσικών αρχών στο αίτημα να του χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο το οποίο έχει υποβάλει.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας επέμεινε ότι το Κρεμλίνο δεν συμμετέχει στις συνομιλίες αυτές σχετικά με τον 30χρονο Σνόουντεν.

Ο Αμερικανός καταζητείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για κατασκοπεία λόγω των αποκαλύψεων στις οποίες έχει προβεί για το πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, που προκάλεσαν σάλο σε διεθνές επίπεδο.


Σχόλια