Η ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για το νέο σχήμα

Οι προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του σχηματισμού της νέας, δικομματικής, κυβέρνησης, συζητήθηκαν, τη Δευτέρα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου ενόψει της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν πηγές του Κινήματος, δεν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε ονόματα στελεχών. Πρόκειται, άλλωστε, για θέματα για τα οποία συζητούν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος και είναι στην ευχέρεια του καθενός από τους δύο, η επιλογή και η τοποθέτηση των προσώπων. Τα θέματα αυτά θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση στο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, που αφορά στην «επαναθεμελίωσή» της, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, στη νέα προγραμματική συμφωνία, αλλά και στη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων.
Στόχος είναι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας να γίνει με σαφή τρόπο, που θα διευκολύνει ώστε να υπάρξει μια στέρεη κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιμείνει στην προώθηση όλων των θεμάτων που είχε θέσει κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικού κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί τα ειδικότερα θέματα, πάνω στα οποία θα εργαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στελέχη του κινήματος.

Το πρώτο θέμα είναι οι σχέσεις με τους εταίρους και η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει και στο ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Τα άλλα θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι:

– Προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης τόσο ειδικά όσο και γενικά.
– Ιδιωτικοποιήσεις- αποκρατικοποιήσεις.
– Διοικητική μεταρρύθμιση.
– Υγεία- ΕΟΠΥΥ.
– Ανεργία, ασφαλιστικά, πρόνοια, κοινωνική συνοχή.
– Θέματα λειτουργίας των θεσμών, πολιτικό σύστημα (πολιτικό χρήμα, εκλογικός νόμος κλπ) και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Σχόλια