Η κυβέρνηση μέσω Ισραήλ έκοψε την μεταδοση της ΕΡΤ από το EBU

Ρεπορτάζ για το πώς κόπηκε το δορυφορικό σήμα της EBU (European Broadcasters Union) που μετέδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΤ με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, η οποία φέρεται να έκανε σχετική παρέμβαση στην εταιρεία RRSAT που στηρίζει τον δορυφόρο, δημοσιεύει ο Π. Χαρίτος.

Ο γνωστός πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μέση Ανατολή, μεταφέρει μέσω της ιστοσελίδας του τη μαρτυρία υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας με έδρα το Ισραήλ, με ημερομηνία δημοσίευσης την 16η Ιουνίου.

«Ο έλληνας πρέσβης στο Τελ Αβίβ επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RRSAT και ενημέρωσε ότι, κατόπιν οδηγιών που έχει από την Αθήνα θα πρέπει να σταματήσουν την αναμετάδοση του δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ από το δίκτυο μετάδοσης τους» αναφέρει ο κ. Χαρίτος.

«Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί διότι η RRSAT έχει λάβει εντολή από την EBU να μην διακόψει σε καμία περίπτωση το σήμα της ΕΡΤ. Η απάντηση που έλαβε από τον έλληνα διπλωμάτη ήταν πως η εταιρεία ERT S.A. δεν υφίσταται και πως επίσημα ο έλεγχός της έχει περιέλθει στο υπουργείο των Οικονομικών της Ελλάδας το οποίο και ζητά την παύση της μετάδοσης» προσθέτει.

Ο ανταποκριτής αναφέρει ότι σε πρώτη φάση η RRSAT ζήτησε χρόνο για να αποφανθεί επί του θέματος και στο μεσοδιάστημα στέλεχος της εταιρείας επικοινώνησε με την EBU στη Γενεύη από όπου έλαβαν ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, η ενημέρωση της EBU ανέφερε ότι «στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, του Προέδρου της EBU Jean-Paul Philippot και της Γενικής Διευθύντριας Ingrid Deltenre.

Προστίθεται στην ενημέρωση, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα του κ. Χαρίτου, ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο έλληνας υπουργός ζήτησε να μην προχωρήσει η EBU σε περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα επιβάρυναν περισσότερο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο της ΕΡΤ» .

Ζητήθηκε επίσης να διακόψουν τη μετάδοση του δορυφορικού σήματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει διάθεση λύσης από πλευράς κυβέρνησης και πως αυτό θα εκφραστεί στη συνάντηση της Δευτέρας και ότι κατόπιν τούτου η EBU έδωσε εντολή στην RRSAT να διακόψει προσωρινά τη μετάδοση.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο η EBU αργά το βράδυ διέψευσε με ανακοίνωσή της στο Twitter ότι συμφώνησε σε οποιαδήποτε διακοπή του σήματος και πως η θέση της παραμένει αμετάβλητη.

«Please ignore rumour of #EBU agreeing to suspend #ERT broadcast. Our position remains unchanged» αναφέρουν.

 

 


Σχόλια