Η κυβέρνηση της Χαμάς εκτέλεσε δύο «συνεργάτες» του Ισραήλ

Δύο «συνεργάτες» του Ισραήλ εκτέλεσε η ισλαμιστική κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς έχει τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών «σύμφωνα με τη σαρία (τον νόμο του Κορανίου), με τη θρησκεία μας, με όσα προβλέπει ο παλαιστινιακός νόμος και για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, η ποινή του θανάτου εφαρμόστηκε σε βάρος των Α. Α. 49 ετών και Χ. Κ. 43 ετών, συνεργατών της δύναμης κατοχής (του Ισραήλ), αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου στη Γάζα».

Και οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί πριν από δέκα χρόνια από το στρατιωτικό δικαστήριο της Γάζας σε εκτέλεση δι απαγχονισμού με τις κατηγορίες της «συνεργασίας», της «κατασκοπείας υπέρ μιας ξένης χώρας» και της «συνέργειας σε δολοφονία». Πολλές προσωπικότητες και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών παρακολούθησαν τις εκτελέσεις αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Οι τελευταίες εκτελέσεις στη Γάζα χρονολογούνταν τον Απρίλιο του 2012, όταν τρεις άνδρες είχαν απαγχονιστεί, επίσης για «συνεργασία» με το εβραϊκό κράτος.

Την Πέμπτη ένας Παλαιστίνιος που κρίθηκε ένοχος για «συνεργασία» με το Ισραήλ, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών. Είναι η πέμπτη θανατική καταδίκη που ανακοινώνει η κυβέρνηση της Χαμάς από τις αρχές του έτους.

Δεκαέξι Παλαιστίνιοι έχουν εκτελεστεί στη Γάζα για κατασκοπεία από το 2007, όταν η Χαμάς δια της βίας έθεσε υπό τον έλεγχό της το έδαφος αυτό. Σύμφωνα με τον παλαιστινιακό νόμο, οι συνεργάτες (του Ισραήλ), οι δολοφόνοι και οι έμποροι ναρκωτικών τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου.

Ωστόσο οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι εκτελέσεις αυτές παραβιάζουν την παλαιστινιακή νομοθεσία. Επίσης η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών χρειάζεται την έγκριση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά η Χαμάς δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Μαχμούντ Αμπάς.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια