Η Νορβηγία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Μπράιβικ (Video)

Στεφάνι κατέθεσε σήμερα πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο κτιριακό συγκρότημα της κυβέρνησης στο Όσλο, για να τιμήσει τα 77 θύματα της διπλής πολύνεκρης επίθεσης του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, στην δεύτερη επέτειο από την διάπραξή της.

Σε μια σύντομη ομιλία του στο συγκρότημα, που είχε αποτελέσει το στόχο της βομβιστικής επίθεσης του ακροδεξιού εξτρεμιστή, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να ενωθούν και να παραμείνουν πιστοί στις θεμελιώδεις αξίες της νορβηγικής κοινωνίας.

«Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας που δέχθηκαν επίθεση την 22α Ιουλίου: την ανθρωπιά, την αποδοχή της διαφοράς, την αλληλεγγύη, την ανοιχτή κοινότητα», είπε. «Αυτές αποτελούν το πιο ισχυρό μας όπλο και το πιο σθεναρό μέσο άμυνας έναντι της βίας και της τρομοκρατίας. Η Νορβηγία θα έπρεπε να είναι μια ανοικτή δημοκρατία, στην οποία ο καθένας είναι σε θέση να ζει χωρίς φόβο», πρόσθεσε.

Ο ακροδεξιός Μπράιβικ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη τον Αύγουστο του 2012 για την διπλή επίθεση που είχε διαπράξει στο Όσλο και στο νησί Ούτεγια, όπου βρισκόταν μια θερινή κατασκήνωση πολιτικής νεολαίας. Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι χειρότερες πράξεις βίας στη Νορβηγία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 34χρονος Μπράιβικ είχε δηλώσει πως στόχος του ήταν να τιμωρήσει το κυβερνών Εργατικό Κόμμα διότι δεν έκαμψε την έλευση μουσουλμάνων μεταναστών και τον πολυπολιτισμό.

Ο Στόλντενμπεργκ παρέστη επίσης σε μια επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Όσλο και μετέβη στο νησί Ούτεγια, έξω από την πρωτεύουσα, όπου 69 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, είχαν δολοφονηθεί από τον Μπράιβικ.


Σχόλια