«Η Πορτογαλία οδεύει σε δεύτερο μνημόνιο»

Η Πορτογαλία οδεύει σε δεύτερο μνημόνιο, μετά την «αποτυχία» των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα.

«Η Πορτογαλία έχει ανάγκη να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγούρου, καλώντας να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ώστε να αναδειχθεί νέα ισχυρή κυβέρνηση για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Σεγούρου έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, ο οποίος είχε σήμερα συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της βουλής μετά την πολιτική κρίση που ώθησε την κυβέρνηση στα όρια της κατάρρευσής της την περασμένη εβδομάδα.

Η κρίση ξέσπασε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Πάουλου Πόρτας, του επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου, μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Ο Πόρτας, ο οποίος είχε επικρίνει τις δημοσιονομικές περικοπές που επιβάλλονται βάσει των όρων του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας με 78 δισεκ. ευρώ από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) το 2011, διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής από τον Κουέλιου, που έτσι έσωσε την κυβέρνησή του.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, ο Πόρτας είπε ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει τώρα να λάβει έναν «δεύτερο κύκλο [μέτρων] ώστε να τονωθούν η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο Ζόρζε Μορέιρα ντα Σίλβα του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κουέλιου είπε πως η ηγεσία του θεωρεί «προτεραιότητα» την αποφυγή ενός νέου προγράμματος διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης.

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς είχε αναφέρει πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία, χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον του ΑΕΠ της φέτος, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί πλήττοντας σχεδόν το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.


Σχόλια