Η συνάντηση έβγαλε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Στις 22.00 έγινε γνωστό ότι οι Βενιζέλος και Κουβέλης θα συγκαλέσουν σε έκτακτη συνεδρίαση τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Ως εκ τούτου η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών διεκόπη.

Στις 22.22 ο κ. Κουβέλης εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς να δώσει διευκρινήσεις για την ξαφνική διακοπή της σύσκεψης.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί στο Μαξίμου έκτακτο υπουργικό συμβούλιο κίνηση που φανερώνει την σοβαρή εμπλοκή η οποία θέτει και άλλο θέμα επιβίωσης της κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φ.Κουβέλης αρνήθηκε να διαπραγματευτεί την πρόταση του θέτοντας το δίλημμα επαναλειτουργία της ΕΡΤ ή εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη

Σε δηλώσεις του από την Αγ. Κωνστνατίνου ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για το ζήτημα της ΕΡΤ. «Επανέφερα την πρόταση ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση» είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, γιατί το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Είναι θέμα δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν υπήρξε συμφωνία. Επέμενα κι επέμεινα για τους λόγους που ανέφερα. Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Λέμε ‘ναι’ στον εξορθολογισμό της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση αν και γνώριζε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ, προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς να ενημερώσει τέσσερις υπουργούς. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να υιοθετήσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων».

Ανυποχώρητος στο θέμα της ΕΡΤ εμφανίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Το ερώτημα πλέον είναι αν η Δημοκρατική Αριστερά θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ή θα αποσύρει τους υπουργούς δίνοντας όμως ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αγ. Κωνσταντίνου, η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της και την Παρασκευή θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική της ομάδας ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κόμματος.

Οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Η ατυχής πρωτοβουλία ΝΔ να ενεργήσει μονομερώς ως κυβέρνηση να μαυρίσει την οθόνη της ΕΡΤ προκάλεσε ένα μεγάλο θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε κινήσεις αποκατάστασης και επανόρθωσης στην ΕΡΤ, να επαναληφθούν οι εκπομπές σε όλες τις συχνότητές της, αυτό άλλωστε επιβάλλει και η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ… Τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας εν μέσω κρίσης, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να τα διαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους. Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που κάναμε τη Δευτέρα, χθες και σήμερα, θέσαμε το μείζον θέμα για τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Έχουν γίνει κινήσεις αποκατάστασης. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως, αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός την κατά κυριολεξία άμεση επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης σε όλες της τις συχνότητες και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων, με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα με ειδικό καθεστώς. Αν και αυτή λύση απέχει από την πρότασή μας μάς επιτρέπει να μιλήσουμε για το μείζον θέμα που είναι η επαναλειτουργία του τόπου».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας. Πρέπει να έχουμε κυβέρνηση μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Όταν λέμε ότι έχουμε ευθύνη, έχουμε ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το ‘μέσα – έξω’. Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει να είναι τρικομματική. Καλούμε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην επαναθεμελίωση της δημοκρατικής συνεργασίας».

Ο Σαμαράς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανό είναι ο Αντώνης Σαμαράς να συγκαλέσει αύριο την ολομέλεια της Βουλής και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το σενάριο αυτό άρχισε να συζητείται έντονα όταν πριν από λίγο ο Α. Σαμαράς κάλεσε στο Μαξίμου τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη.

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά

«Υπήρξε συμφωνία χτες για την αποκατάσταση της ΕΡΤ, διαχειριστής της οποίας είναι ο υπουργός Οικονομικών, με τρίμηνες συμβάσεις για όλους τους απαραίτητους απολυμένους για να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες. Απόψε δέχτηκα αυτός ο αριθμός να φτάσει και τις 2000», τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από τη λογική της λύσης που χτες αποδέχτηκε. Επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, χωρίς καμία ελπίδα να αλλάξει κάτι. Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή αλλά και κανείς δεν θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα. Κλείσαμε ένα χρόνο ως κυβέρνηση, μας μένουν άλλα τρία. Θα τα εξαντλήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού».

 
Σχόλια