Η Υγεία σε «κώμα»…

Το ότι πνέει τα λοίσθια η Δημόσια και Ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές σε όλους.  Η κατάσταση όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης (πχ οι ένοπλες δυνάμεις, η εκπαίδευση κλπ) είναι τραγική και θα γίνει ακόμη χειρότερη από τις εξελίξεις.  Οι ειδήσεις που αφορούν την Υγεία και κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες είναι:

  • Η ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας 2.500 υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Η διάταξη του σχεδίου νόμου για αναδρομικό νέο κούρεμα των δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ιατρούς και τα εργαστήρια και
  • Η πρόθεση της κυβέρνησης μετά από πιέσεις της Τρόικας ώστε όλα τα φάρμακα να πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ και έτσι να περιοριστεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών κατά 15%.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τόνισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) «από το πρώτο κύμα διαθεσιμοτήτων 470 άτομα ήρθαν στα νοσοκομεία λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού».  Και τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει να θέσει στο καθεστώς της κινητικότητας 2.500 άτομα από τον τομέα της υγείας.  Που σημαίνει εκτός των άλλων ότι οι 470 έσωσαν την δουλειά τους πηγαίνοντας στον τομέα της υγείας και θα την χάσουν άλλοι 2.500 που υπηρετούν χρόνια στον τομέα της υγείας!!!

Οι αντιδράσεις ήδη είναι πολλές και αναμένονται να γίνουν περισσότερες. Έτσι κινητοποιήσεις αποφάσισε και η ΠΟΕΔΗΝ, ήδη εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, δημόσια νοσοκομεία, δομές πρόνοιας και ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας στις 16 και 24 Ιουλίου, ενώ οι υγειονομικοί θα συμμετάσχουν στο απογευματινό συλλαλητήριο την Δευτέρα 15 Ιουλίου μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ την Τρίτη 16 Ιουλίου. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, είναι πιθανόν να κηρυχθεί και νέα 24ωρη απεργία. Τέλος, για την Τετάρτη 24 Ιουλίου έχουν προγραμματίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

Ήδη η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, δηλαδή η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, τονίζει σε ανακοίνωση της  ότι προσανατολίζεται σε πλήρη και ολοσχερή επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι Φαρμακοποιοί είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουν, παρ’ όλες τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας  κ. Άδωνι Γεωργιάδη που κάλεσε τους φαρμακοποιούς να παρουσιάσουν θέσεις με ισοδύναμα οικονομικά οφέλη ώστε να αποφευχθεί από το νέο έτος η μείωση του ποσοστού κέρδους.

Τελικό συμπέρασμα είναι ότι κανείς κάτοικος αυτής της χώρας δεν πρέπει να αρρωστήσει στο επόμενο διάστημα….
Σχόλια