Η υποκρισία της κυβέρνησης για την ΕΡΤ

«Κλείνουν εγκαταστάσεις, κλείνουν συχνότητες, απολύονται άνθρωποι, απαξιώνεται η δημόσια περιουσία»
, δήλωνε πριν ένα χρόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, εμφανώς ενοχλημένος.

Ο ίδιος άνθρωπος χθες ανακοίνωσε το τέλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, προκαλώντας την αγανάκτηση τόσο των εργαζομένων όσο και των απλών πολιτών που ζητούν μια αντικειμενική ενημέρωση, μακριά από πελατειακές σχέσεις μεταξύ καναλιών και πολιτικών παρατάξεων.

Η υποκρισία όμως της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΡΤ είχε «χωρέσει» και σε άλλες δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου, όπως για παράδειγμα ότι «το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το καλό όχι μόνο της ΕΡΤ, αλλά και της ελληνικής οικονομίας», αδιαφορώντας μάλλον σήμερα για το μέλλον των εργαζομένων της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Μάλιστα ο ίδιος δήλωνε πριν ένα χρόνο, πως έχει κατατεθεί από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ειδική πρόταση για το μέλλον της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα τόνιζε πως «δεν κατανοώ το όφελος από το κλείσιμο της ΕΤ1, από την κατάργηση των υπερσύγχρονων στούντιο που υπάρχουν και την στέγαση εκεί του υπουργείου Προστασίας του πολίτη». Και συνέχιζε λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική, ακόμα περισσότερο δεν καταλαβαίνω τη λογική του κλεισίματος της συχνότητας σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταπάτησης των συχνοτήτων αυτών από ξένα, από τούρκικα και σκοπιανά τηλεοπτικά κανάλια».

Χτες το βράδυ η ξαφνική ανακοίνωση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν θύμιζε σε τίποτα τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα χρόνο πριν.

Με σύνθημα «μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές», ο κ. Κεδίκογλου διεμήνυσε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή δισταγμούς, όπως επίσης δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού». Χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως «χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης» και πρόσθεσε πως η σημερινή ΕΡΤ είχε εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που καθημερινά το βλέπουν όλοι, όμως δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.

Οι προσλήψεις της ΕΡΤ από την Κυβέρνηση

Πάνω στα συντρίμμια της ελληνικής κοινωνίας, λοιπόν, όπου μια θέση εργασίας είναι το ζητούμενο, ο Σίμος Κεδίκογλου, παρέα με τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, άνοιξαν το μπαούλο των ρουσφετιών και τις πύλες της ΕΡΤ, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά στελεχών. Αυτή των Ειδικών Θέσεων, των Ιδιαιτέρων Γραμματέων και των Ειδικών Συμβούλων. Αλήθεια, πόσοι συμβασιούχοι των 1.000 ευρώ θα μπορούσαν να μονιμοποιηθούν και να προσφέρουν στην πραγματική ενημέρωση της κοινωνίας στη θέση των ρουσφετιών;

Συγκεκριμένα: Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης, Αιμίλιος Λιάτσος, έχει τρεις ιδιαιτέρες γραμματείς συνολικού κόστους 6.000 ευρώ μεικτά χωρίς τα δώρα. Τις Π.Γ. και Β.Α. με πρόσληψη από τις 17/9 ενώ η Α.Λ. υπέγραψε πρόσληψη την 1/10.

Ίδια -αν και λίγο πιο φθηνή- η κατάσταση και για τη στελέχωση του γραφείου του κ. Πέτρου Μάη, γενικού διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Τρεις οι ιδιαιτέρες γραμματείς και εδώ, με συνολικό κόστος μεικτών αποδοχών τις 4.950 ευρώ χωρίς τα δώρα. Οι Ι.Π. και Π.Μ. υπέγραψαν την πρόσληψή τους στις 17/9 με αποδοχές 1.944 και 1.350 ευρώ μεικτά αντίστοιχα, ενώ η Ε.Α. κατέφθασε στο ραδιομέγαρο στις 24/9 με μισθό 1.700 ευρώ μεικτά, πάντα χωρίς τα δώρα. Στις 9.500 χιλιάδες ευρώ ανέρχεται το κόστος της… γραμματειακής υποστήριξης του νέου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Νίκου Σίμου. Μόνο ο διευθυντής του Γραφείου του (Μ.Κ.) κοστίζει 3.500 ευρώ μεικτά, ενώ με 2.000 ευρώ αμείβονται η κάθε μία από τις τρεις γραμματείς του κ. Σίμου.

Στις 15.500 ευρώ ανέρχεται το κόστος 5 ειδικών συμβούλων εκ των οποίων η μία χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας. Ο Χ.Στ., ειδικός λογιστικός σύμβουλος θα απολαμβάνει τα 4.000 ευρώ μεικτά, χωρίς τα δώρα, τουλάχιστον μέχρι τις 9 Αυγούστου. Ο Γ. Μπρ. ειδικός σύμβουλος Ψυχαγωγικού και Πολιτιστικού Προγράμματος τα 3.500 ευρώ μεικτά. Ο Μ.Ε. ειδικός σύμβουλος Πληροφορικής, αμείβεται από τις 17/9 με 3.000 ευρώ το μήνα όσα και ο Μ.Ρ., ειδικός σύμβουλος Επικοινωνίας. Επιπροσθέτως, στη 10η θέση της λίστας, συναντάμε τη Γ.Π. ως «ειδική σύμβουλο» και μισθό 2.000 ευρώ μεικτά, πάντα χωρίς τα δώρα.

«Μόλις» 14.000 ευρώ μεικτά το μήνα χωρίς τα δώρα κοστίζουν οι υπηρεσίες τεσσάρων προσλήψεων «Ειδικών Θεμάτων». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι 3 από τους 4 έχουν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο εργασίας: «Υπεύθυνος Διοίκησης Έργου με αντικείμενο οργάνωση-προετοιμασία, συντονισμό, εποπτεία και παρουσίαση ενημερωτικών εκπομπών», ίδιο ύψος αποδοχών, 3.500 ευρώ μεικτά το μήνα χωρίς τα δώρα και ίδια ημερομηνία σύμβασης (21/8/2012-20/8/2013). Αυτό θα πει αξιοκρατία! Ο 4ος της… παρέας Μ.Κ. με αντικείμενο «Οργάνωση-προετοιμασία, συντονισμό, εποπτεία και παρουσίαση ενημερωτικών εκπομπών ΕΡΤ» προσελήφθη στις 17/9/2012 και θα αμείβεται επίσης με 3.500 ευρώ μεικτά το μήνα.

Ίσως λοιπόν, όταν ο κ. Κεδίκογλου αναφέρεται στην ΕΡΤ ως ένα χαρακτηριστικό σκάνδαλο αδιαφάνειας και σπατάλης, θα έπρεπε να είναι ενήμερος για τις «χρυσές» προσλήψεις που επέτρεψαν τα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ας θυμηθεί τι δήλωνε πριν ένα χρόνο για το ότι «η ΕΡΤ αποτελεί δημόσια περιουσία και η συρρίκνωση και απαξίωση της είναι προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα «αφήσουμε να γίνει».

 
Σχόλια